Zanimljivosti

NEMA STRAHA OD ZIME Ove namirnice uspješno će vas ugrijati

Namirnice koje griju

Zimi organizam nastoji očuvati toplinu tijela u čemu mu pomaže sloj masnog tkiva koje je odličan termoregulator koji se spori grije, ali dobro zadržava temperature unutar tijela.

Hladno vam je? Dani pred nama bit će još i hladniji! Iako svako tijelo ima sloj masnog tkiva koje je odličan termoregulator, no ipak, vrijedi se dodatno ugrijati!

U tome će vam dobro pomoći hrana i začini. Naime, kako piše Ordinacija.hr, hranom se potiče termenogeneza putem određenih aktivnih molekula u samoj hrani koji djeluju na ubrzanje metabolizma, poput chili papričice ili đumbira. Ta ista hrana i začini djeluju i na pospješenje probave kako bi se upravo u hladnije dane moglo bolje probavati ‘teška’ hrana koja donosi kalorije i zalihe masnoća u organizmu.

Ovo su samo neke od namirnica koje će vam pomoći ugrijati tijelo:

Đumbir
Ljutkastim okusom pospješuje lučenje probavnih sokova u želucu, dijeluje na poboljšanu apsorpciju i ubrzava metabolizam. Stavljanjem u hranu, prilikom pripreme jela /pirjanja/ pomaže boljoj probavi hrane te osjećaju topline u želucu te kasnije u čitavom tijelu. Đumbir bađ kao i papar, utječu na bolju cirkulaciju u tijelu što dobrinosi zagrijavanu organizam.

Luk i češnjak
Luk je povrće bogato kvercetinom, a češnjak alicinom, snažnim antioksidansima I zaštitnim tvarima za naš organizam. Oboje ljutog okusa, koji u pirjanu paprika I sladak okus. Primjerice ljuti okus luka tijekom pirjanja prelazi u sladak okus. Svojstva grijanja organizma potječu od djelovanja u probavi, gdje utječu na lučenje enzima i drugih probavnih sokova, kao i na djelovanje u stanicama čiji metabolizam aktiviraju. Ipak češnjak snižava krvni tlak, što posljedično kod osoba sa lišom perfirenom cirkulacijom I nižim krvnim tlakom može dugoročno prouzročiti pojavu hladnoće u ekstreminitetima. Tada se kombinira u jelima sa đumbirom.
Iako navedeni začini griju organizam, u manjoj mjeri preporučuju se i ljeti kako bi se potakla probava.

Indijski oraščići i orasi
Bogati masnoćama, posebno nezasićenim masnih kieslinama potrebnim za zdravlje staničnih membrane, srca, krvnih žila, mozga indijski oraščići I orasi zagrijavaju organizam. Svi orašasti plodovi imaju tendenciju zagrijavanja organizma, zbog čeka tijekom ljeta mogu čak prouzročiti jači osjećaj vrućine u tijelu u nekih pojedinaca.

Heljda
Pomalo zaboravljenja žitarica iako jedna od najstrarijih žitarica našeg podneblja. Pram ayurvedi zagrijava organizam, uzrokuje lučenje probavnih sokova u tankom crijevu te pomaže pražnjenju crijeva. Često se jede sa lukom ili porilukom sa malo soli i papra koji dodatno griju oragnizam.

Limun
Toli čaj s limunom idealan je način konzumacije limuna zimi za grijanje organizma. Toplina iz čaja, dodatno med i sok limuna ima funkciju grijanja organizma. Iako se limunom u manjim količinama dodanim u hladne napitke ljeti oragnizam može I rashalditi, zimi u ovoj kombinaciji totiče rad organizma, lučenje kiseline u želucu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1576. Umro Mavro Vetranović

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1942. Umro utemeljitelj hrvatske dijalektologije, Dubrovčanin Milan Rešetar

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1901. Bukovčeve slike postavljene na strop teatra

Dulist