Županija

NEMA KUPANJA More u Kuparima onečišćeno zbog čišćenja crpne stanice!

retriver kupari 001

Krajem prošlog tjedna došlo je do trenutačnog onečišćenja mora u Kuparima fekalijama.

Potvrdila nam je to Dolores Grilec, voditeljica odjela Ekologije Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, tijekom trećeg ispitivanja mora prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije, rezultati analize mora na plaži u Kuparima uzorkovanog 20. lipnja prelazilo je granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Obzirom da uzorak mora na plaži u Kuparima zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljava uvjetima Uredbe nije preporučeno kupanje na tom području do daljnjih obavjesti.

– Uzorak od petka 20. lipnja nije bio u redu. Uzorkovanje smo ponavljali u subotu i nedjelju, i stanje je znatno bolje. Uzorak od subote je u redu, a još uvijek traju analize za uzorak koji je uzet u nedjelju. Očito je došlo do trenutačnog onečišćenja koje je trajalo manje od 24 sata i sada više nema izvora onečišćenja, a more će se prirodno samo očistiti – naglasila je.
Uzorkovanje će se ponavljati do prestanka onečišćenja. Ukoliko uzorak mora koji je uzet ovog ponedjelja bude u redu, smatra će se da je došlo do prestanka onečišćenja, dodala je Dolores Grilec.

Ovo zagađenje potaklo je priče kako kanalizacijski sustav u Kuparima i Srebrenome ne radi.
– U Srebrenom je crpna stanica koja vodi do Kupara. U Kuparima pak iza rampe, gdje je sad vojska i gdje se ne može proći, postoji šaht kojeg od mora dijeli zidić debljine oko 20 cm, no na njemu je vidljiva pukotina od vrha do dna. Stoga se na plaži u Kuparima dogodi preljev jer crpna stanica ne radi – rekao nam je jedan Župljanin koji je želio ostati anoniman.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli tvrdi kako je sustav u funkciji, no kako je upravo tog petka došlo do onečišćenja jer je Vodovod čistio crpnu stanicu.
– Kanalizacija radi, no 20. lipnja kada je Zavod uzeo uzorak mora, Vodovod je radio na čišćenju crpne stanice i došlo je do trenutačnog sitnog preljeva fekalnih voda u ispust. Stanica je u funkciji, a već u subotu i nedjelju uzeti su uzorci koji će biti u redu. Praktično, drugog načina nema i dogodilo se da su se, u istom trenutku kada je uzet uzorak, radili radovi na čišćenju crpne stanice – zaključio je Nardelli.

Inače, prisustvo Escherichia coli u moru indikator je fekalnog onečišćenja, a bolesti koje ona uzrokuje su klasični gastroenteritisi poput proljeva, povraćanja, upale grla i uha.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist