Petrusin, u Hrvatskoj poznatiji kao peršin, je najpopularniji začin u svijetu, a također je nezamjenjiv u svakoj kuhinji.
Ako ste u mogućnosti, kupujte ga na placi, umjesto u butigama, a mi vam donosimo i nekoliko korisnih savjeta vezanih za ovu korisnu i nutritivno bogatu namirnicu:
Svježi petrusin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi, birajte onaj iz organskog uzgoja.
Birajte biljku s lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
Svježi petrusin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak.
Ako imate višak petrusina, možete ga lako osušiti tako da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kad se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
Možete ga i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.
Kao začin se može koristiti u skoro svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.
Izvor: Alternativa za Vas