DuList IN

NEISPRAVNI PREHRAMBENI PRIZVODI Na što treba paziti pri kupnji i čuvanju hrane

Hrana Shutterstock Images

Bakterije Salmonella i Escherichia coli u mesu, meso kojem je istekao rok valjanosti, pesticidi u voću i povrću – svi ovi događaji su vezani uz zdravstveno neispravne prehrambene proizvode na tržištu proteklih tjedana potaknuli su brojna pitanja povezana s kvalitetom hrane, poput toga znamo li pravilno postupati s hranom kad je kupimo i znamo li uopće prepoznati svježe namirnice?

Hrvatska agencija za hranu nedavno je objavila savjete o tome kako možemo prepoznati je li namirnica koju kupujemo svježa, stara ili pokvarena, prenosi Jutarnji.hr.

Piletina: kad je svježa ružičaste je boje i bez sluzavih nakupina. Ona koja nije svježa ili je pokvarena može poprimiti sivu nijansu, a mogu se pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege, javlja se i kiseo miris ili miris sličan amonijaku, a površina mesa prekrivena je sluzavim i ljepljivim nakupinama. Prve promjene najuočljivije su na najvlažnijim dijelovima – ispod krila, između trupa i nogu te u trbušnoj šupljini.

Jaja: kad jaje stavite u čašu hladne vode, ostat će na dnu ako je svježe, ako je staro, plutat će na površini. Što je jaje starije, to veći zračni džep ima.
Svinjetina: kad je svježa crvenkasto-ružičaste je boje, kompaktne strukture i suhe površine. Sive ili zelenkasto-sive promjene mogu upućivati na to da meso nije svježe, kao i blijeda boja mesa, otpuštanje tekućine iz mesa (nakupljena ružičasta tekućina unutar ambalaže) i mekša struktura. I tamna boja može upućivati na meso starijih životinja ili na staro meso.

Riba: svježu ribu karakteriziraju bistre i pune oči, vlažne i jasno crvene škrge, vlažna koža boje svojstvene za određenu vrstu, svjež miris te neznatna količina sluzi slabije konzistencije koja je ujednačeno raspoređena po površini. Meso je čvrsto i u presjeku ima boju svojstvenu vrsti ribe. Kad površinu pritisnete prstom, udubljenje se povlači, potrbušnica treba biti neoštećena i sjajna, a analni otvor stisnut. Svježa riba tone u vodi, a pokvarena pluta zbog plinova nastalih zbog enzimatske aktivnosti ili djelovanja mikroorganizama.

Gljive: tamne mrlje na klobuku ili stručku znače da gljive nisu svježe te da više nisu za konzumaciju. Svježe gljive ne smiju imati osušene dijelove niti naboran klobuk i imaju miris svježeg zraka.

Voće i povrće: svježe je čvrsto, ali ne pretvrdo. Ako je miris neobičan i drukčiji od tipičnog za određenu vrstu, najvjerojatnije su počeli procesi starenja i truljenja.

Osim spomenutoga, treba imati na umu da su na svježem mesu masni dijelovi bijeli, a ne žuti. Svježe školjke, pak, moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.

Pročitajte još

Skromna rođendanska torta Luke Modrića ukrala pozornost!

Dulist

Jedva je hodala, ali Tereza je došla oprostiti se od svoje voljene Gabi

Dulist

NOVI KINO TJEDAN Ljubavne krize, povijesne drame i triler Stephana Kinga

Dulist