Bakterije Salmonella i Escherichia coli u mesu, meso kojem je istekao rok valjanosti, pesticidi u voću i povrću – svi ovi događaji su vezani uz zdravstveno neispravne prehrambene proizvode na tržištu proteklih tjedana potaknuli su brojna pitanja povezana s kvalitetom hrane, poput toga znamo li pravilno postupati s hranom kad je kupimo i znamo li uopće prepoznati svježe namirnice?
Hrvatska agencija za hranu nedavno je objavila savjete o tome kako možemo prepoznati je li namirnica koju kupujemo svježa, stara ili pokvarena, prenosi Jutarnji.hr.
Piletina: kad je svježa ružičaste je boje i bez sluzavih nakupina. Ona koja nije svježa ili je pokvarena može poprimiti sivu nijansu, a mogu se pojaviti crne, sive, zelene, smeđe ili bijele pjege, javlja se i kiseo miris ili miris sličan amonijaku, a površina mesa prekrivena je sluzavim i ljepljivim nakupinama. Prve promjene najuočljivije su na najvlažnijim dijelovima – ispod krila, između trupa i nogu te u trbušnoj šupljini.
Jaja: kad jaje stavite u čašu hladne vode, ostat će na dnu ako je svježe, ako je staro, plutat će na površini. Što je jaje starije, to veći zračni džep ima.
Svinjetina: kad je svježa crvenkasto-ružičaste je boje, kompaktne strukture i suhe površine. Sive ili zelenkasto-sive promjene mogu upućivati na to da meso nije svježe, kao i blijeda boja mesa, otpuštanje tekućine iz mesa (nakupljena ružičasta tekućina unutar ambalaže) i mekša struktura. I tamna boja može upućivati na meso starijih životinja ili na staro meso.
Riba: svježu ribu karakteriziraju bistre i pune oči, vlažne i jasno crvene škrge, vlažna koža boje svojstvene za određenu vrstu, svjež miris te neznatna količina sluzi slabije konzistencije koja je ujednačeno raspoređena po površini. Meso je čvrsto i u presjeku ima boju svojstvenu vrsti ribe. Kad površinu pritisnete prstom, udubljenje se povlači, potrbušnica treba biti neoštećena i sjajna, a analni otvor stisnut. Svježa riba tone u vodi, a pokvarena pluta zbog plinova nastalih zbog enzimatske aktivnosti ili djelovanja mikroorganizama.
Gljive: tamne mrlje na klobuku ili stručku znače da gljive nisu svježe te da više nisu za konzumaciju. Svježe gljive ne smiju imati osušene dijelove niti naboran klobuk i imaju miris svježeg zraka.
Voće i povrće: svježe je čvrsto, ali ne pretvrdo. Ako je miris neobičan i drukčiji od tipičnog za određenu vrstu, najvjerojatnije su počeli procesi starenja i truljenja.
Osim spomenutoga, treba imati na umu da su na svježem mesu masni dijelovi bijeli, a ne žuti. Svježe školjke, pak, moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.