Koronavirus u HrvatskojPolitika

NEGATIVNI EFEKTI KORONAVIRUSA Ovo su mjere koje HNS predlaže kao olakšice građanima

hns koronavirus 7

Ukidanje prireza čija današnja stopa iznosi 10 posto, smanjenje paušala za privatne iznajmljivače za 50 posto, korekciju cijena za najam javnih površina za minimalno 30 posto te korekciju i smanjenje cijena zakupa prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika od minimalno 30 posto mjere su koje je HNS predložio na konferenciji za medije na temu negativnih efekata koronavirusa na gospodarstvo.

-Danas smo ovdje kako bismo otvorili dijalog sa svim sudionicima vlasti u Gradu Dubrovniku s ciljem sprječavanja i minimiziranja negativnog efekta eskalacije koronavirusa diljem države. Svi očekujemo da će negativnih posljedica za turizam biti, a samim time i na naše gospodarstvo. Vidjeli smo jučer da Gradska uprava već razmišlja o određenim mjerama te spominju mogući razgovor o tome u lipnju. Smatramo da je prekasno o tome razgovarati u lipnju. Čak i da dođe do najbolje situacije, negativnih efekata će zasigurno biti. Zato smatramo da predložene mjere treba aktivirati većim dijelom od travnja ove godine. Nemamo puno vremena za čekanje i jako je važno spriječiti i umanjiti negativni efekt – rekla je uvodno predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević dodavši kako su neke zemlje poput Italije već uvele određene mjere kao olakšice građanima pa su tako ukinuli plaćanje režija, hipoteka i kredita.

-Kriza ovog tipa uvijek se najviše odrazi upravo na građane, pogotovo male poduzetnike kojih je jako puno u našem gradu i zato je jako važna pravovremena reakcija. Ukoliko zakasnimo s mjerama bit će puno teže naknadno rješavati probleme. Ovo će se sve odraziti i na rashodovnu stranu gradskog proračuna. Situacija je pod kontrolom što se tiče zdravstvenog dijela, ali što se tiče financija trebamo biti zajedno i ne dijeliti se na oporbu i vlast, već sjesti i razgovarati o svim mjerama – naglasila je Gabričević.

HNS-ov gradski vijećnik Miho Obradović podsjetio je kako se već otkazuju rezervacije, kongresi, prvi kruzeri te je dodao kako je siguran da neće samo na tome stati.

-Posebno će nam biti problem jer smo s 80 posto kruzera vezani direktno s Venecijom. Već danas su nam dostupni podaci o padu bookinga, a znamo koliko je sugrađana vezano uz privatno iznajmljivanje. Kao posljedica očekuje se pad prihoda u svim djelatnostima. Mnogi sugrađani i privatnici digli su kredite i sigurno će imati veliki problem s vraćanjem. Cilj nam je osigurati stabilnost i materijalnu sigurnost zajednice. Većina mjera treba početi već 1. travnja. Ove mjere provodili bismo minimalno godinu dana s mogućnosti produljenja. Očekujemo da grad ima spremne mjere zaštite. To prepuštamo stručnim osobama – istaknuo je Obradović te je dodao kako će predložiti da se o ovoj temi razmatra kao o prvoj točki dnevnog reda sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist