DuList IN

NE ZNATE ŠTO SKUHATI I POJESTI? Zna autorica bloga ‘Tasty business’. Pripremila je zanimljiv tjedni plan

ivana sakic 00

Bila mi je želja ovakvo nešto napraviti odavno, ali uz svoj posao, radila sam još jedan vezan za osmišljavanje recepata i stiliziranje hrane pa jednostavno nisam mogla uhvatiti vremena za ovakav pothvat. I onda sam na početku prosinca rekla samoj sebi – idemo – priča nam Župka Ivana Šakić, autorica bloga ‘Tasty business‘ o početku planiranja svog Tjednog plana jela. Na 31. stranici Ivana je na zanimljiv i pristupačan način svojim pratiteljima, ali i onima koji će to postati, uz oku ugodne fotografije, napisala vlastite recepte – ukupno 21!

Tjedni plan možete provjeriti ovdje.

-Otkud ideja? Moj dečko je, kao i ja, duže razdoblje bio u ludom radnom vremenu i, ako u pauzi nije uspio nešto pojesti kako streba, uvijek bi na kraju pojeo nešto iz pekare. Mnogi to rade, ja sam to radila. I vidjela da ta količina špintanja i nebrige o hrani koju unosimo (pogotovo zagrebačkog šprintanja) nije dobra za nikoga i jednog dana će doći na naplatu. Već smo negdje treću godinu u takvom režimu (pod režimu čitaj: jedemo ovako planski, a vikendom si dajemo oduška pa kupujemo stvari na placi za sljedeći tjedan, a kasnije skočimo u kakav restoran, OPG ili na pizzu jer ravnoteže mora biti). I jednu nedjelju  u listopadu sam stavila na Instagram tu moju tablicu koju izrađujem s planom za sljedeći tjedan i inbox mi je poludio. Shvatiš da bi ljudi isto takvo nešto htjeli, ali jednostavno ne znaju otkud krenuti. I eto ideje – ističe Ivana. Cilj je bio potaknuti ljude na razmišljanje što će jesti u nadolazećim danima i na takav način planirati jelovnik,  a pritom planski kupovati i kasnije ne bacati hranu.

ivana sakic 3

– Jer mnogi ljudi kupe nešto za što nemaju pojma s čim će to iskombinirati pa kasnije propadne čekajući. Možda će u kući ili stanu podijeliti s pripremom hrane s osobama koje u njoj žive. Jer, realno, oni koji žive u stanu nije baš da je fer dijeliti poslove na stereotipno muške i ženske i onda zbrojiti da se žarulja mijenja dvaput u godini, a ručak i večera priprema svaki dan. I evo umirem od smijeha dok ovo pišem jer moj T. stoji kraj mene dok ovo pišem, diže robu sa sušila i stavlja novu naglas komentirajući da je on najbolji na svijetu – govori nam Ivana. Negdje na početku prosinca otvorila je Wordov dokument i počela pisati.

ivana sakic 3

-Realno, on na kraju uopće ne izgleda onako kako sam prvi put zamislila jer, normalno, deset puta se predomisliš. Prvi nacrt nije niti nalik finalnoj varijanti jer sam negdje na pola shvatila da se kroz sve recepte trebaju protezati iste ideje – zdravo i lagano. Pokušala sam ne komplicirati s namirnicama i vremenom pripreme tako da svima bude prisupačna priprema. I na kraju se to pokazalo kao pun pogodak. I evo, taman na blog ide još jedan recept u kojem su samo sastojci luk, poriluk, mrkva, cvjetača i crveni kupus. Sveukupna priprema jela: 20 minuta. Kao tko je ikad nešto dobro u toj kombinaciji pojeo? E, moji prijatelji su ludi za tim receptom jer kao umak napravim umak od kikiriki maslaca, soja umaka i malo meda. Ako to nije dokaz da može biti lagano, zdravo i brzo – e, onda ne znam – ističe autorica ovog zanimljivog tjednog plana koji će zasigurno privući pozornost i Vas čitatelja te olakšati planiranje oko vječnog pitanja ‘što skuhati i pojesti tijekom tjedna’.

Više o Ivani i njenom kulinarskom blogu možete saznati u razgovoru za DuList.

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist