Zanimljivosti

“Ne smijemo dopustiti da laži postanu istina”

kacic 1991 01

Tribinu o okolnostima ratne 1991. godine u Dubrovniku organizirali su član prvog saziva Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku prof. dr. sc. Hrvoje Kačić, član prvog saziva Hrvatskog sabora i ratni ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Mustać te ratni gradonačenik Dubrovnika Pero Poljanić.

Kačić je uvodno podsjetio na dramatična događanja ratnih 1991. i 1992. godine te okolnosti koje su građanima Dubrovnika možda poznate, ali ih je „zbog suda u Haagu i Europske unije bitno utvrditi“.

– Carla del Ponte smislila je pojam udruženog zločinačkog poduhvata, kojeg je u prvim presudama Gotovini i Markaču prihvatio sudac Alphonse Orie. Želim upozoriti kako se taj isti sudac Orie, kao i haško tužiteljstvo, ponašali u slučaju utvrđivanja krivnje admiralu Jokiću, izravno odgovornom za napad na Dubrovnik 1991. godine – upozorio je Kačić.

– Optužnicom protiv Jokića za napad na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine utvrđeno je postojanje samo dvije žrtve ratnih razaranja, Tončija Skočka i Pava Urbana, a 14 ih je izostavljeno, jer je za pojam grada Dubrovnika uzeto samo područje zaštićeno UNESCO-om, dakle povijesna jezgra. A činjenica je da je tijekom Jokićevog zapovijedanja stradalo preko 400 stanovnika. Kako ovakve neistine ostaviti krivo prikazanima? – zapitao se Kačić, te dodao kako se u optužnici čak ne spominje i sudjelovanje užičke tenkovske brigade, za koju se zna da je napadala Srđ.

Posebna priča je, tvrdi Kačić, sudbina oficira JNA Krsta Đurovića, koji je započeo akciju kontrole ceste Trebinje-Konavle-Herceg Novi, ali je odbio zapovijed za daljnji napad, a dopis srpske vlade od 5. listopada (u kojem se spominje postojanje „stranih plaćenika utvrđenih u centru Dubrovnika“) smatrao je lažnim.

– Zbog svega ovoga moramo biti zabrinuti, prije svega zbog osjećaja onih koji su izgubili svoje najmilije. Ne smijemo dopustiti da ovakve laži pred svijetom postanu istina – zaključio je Kačić.

O svom iskustvu svjedočenja na Haškom sudu govorio je Ivan Mustać.

– U siječnju 2004. godine kao svjedok optužbe na suđenju Strugaru i Jokiću govorio sam o razaranju Dubrovnika, kulturocidu u studenom i prosincu 1991. godine. Zanimljivo je kako sam od deset dana provedenih tamo, čak osam dana upoznavao Tužiteljstvo o Dubrovniku i njegovoj povijesti, a tek dva dana sam svjedočio – izjavio je Mustać, te dodao kako po njegovom mišljenju Haag ovisi o politici velikih sila, što se najbolje vidi po stanju ljudskih prava manjih naroda.

– Velike sile mogle su, a nisu spriječile patnju ljudi u Hrvatskoj – istaknuo je Mustać, koji se također zapitao zašto hrvatske vlasti nisu kontaktirale nijednog od šest Dubrovčana, svjedoka u tom procesu.

– Na kraju sam osobno otišao u Ministarstvo. Pa kome je to moje svjedočenje trebalo, ako ne domovini i Gradu? – kazao je Mustać.

Ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić pričao je o svom iskustvu svjedočenja u Haagu. Istaknuo je kako glavnoj haškoj tužiteljici Del Ponte nije odgovaralo da svjedoci optužbe koriste termine „agresija“ i „okupacija“.

– A kako to drukčije nazvati? Na suđenju sam koristio te izraze i sudac me nije upozorio da nešto griješim – kazao je Poljanić. Dodao je kako on zna pravu istinu o okolnostima smrti Krsta Đurovića, jer je jedan njegov bivši kolega imena Strašimir, koji se 1991. godine našao na drugoj strani, potvrdio kako je Đurović zapravo smaknut.

– Ja sam siguran da Đurović ne bi napao Dubrovnik. Na našem zadnjem sastanku u Herceg Novom 19. rujna osobno mi je kazao kako dok je on zapovijednik nijedna granata neće pasti na Dubrovnik. Tako se i dogodilo – kazao je Poljanić, dodavši kako mu je Đurovićeva supruga, inače Hrvatica s Iža, potvrdila kako je na njenom suprugu na zadnjem oproštaju prepoznala kako proživljava dramu.

– Nju zapravo nije iznenadilo kad je doznala da je Đurović poginuo – izjavio je Poljanić.

Prof. dr. sc. Hrvoje Kačić još jednom je ponovio kako je optužnica Carle Del Ponte za napad na Dubrovnik „užasni falsifikat“.

– Pa zašto se nije sudilo Blagoju Adžiću kao tadašnjem vrhovnom komandantu? To sam 2007. godine pitao i Carlu Del Ponte. A zna se da je baš Adžić izdao zapovijed svojim majorima i pukovnicima da „ubiju izdajice na licu mjesta“. Del Ponte je to ignorirala. Čak je, kad službeni Zagreb nije uložio žalbu na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata, organizirala i party – prisjetio se na kraju Čačić.

Najavio je kako će optužnicu i presudu dati prevesti na hrvatski jezik te ih podijeliti gradskim i županijskim vijećnicima, kako bi se „korigirale katastrofalne greške“.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist