Zanimljivosti

NE PROPUSTITE Premijera filma ‘Crkva svetog Vlaha’, vrijedan zalog povijesti

sv vlaho22

Premijera filma ,’Crkva svetoga Vlaha, Dubrovnik’ prikazat će se idućeg četvrtka, 5. srpnja, u Dvorani Visia s početkom u 19 sati, na sam dan prijenosa relikvije lijeve ruke našeg Parca.

Crkva svetoga Vlaha u Dubrovniku jedna je od najljepših dubrovačkih crkava…Projektant, voditelj gradnje i kipar bio je Marino Groppelli koji je crkvu izgradio u stilu venecijanskoga baroka. Groppellijevi radovi ukrašavaju pročelje crkve na vrhu kojeg su kipovi Vjere i Nade te u sredini sveti Vlaho koji čuva i blagoslivlja svoj grad.

Na glavnom oltaru je pozlaćeni kip svetoga Vlaha, neoštećen u požaru što je uništio staru crkvu kola je bila na istome mjestu. Festa svetoga Vlaha u veljači tradicionalni je praznik a od 2016. godine ponovno se 5. srpnja slavi i blagdan prijenosa relikvije lijeve ruke svetoga Vlaha koji je za vrijeme Dubrovačke Republike bio državni praznik. Dokumentarni film ,,Crkva svetoga Vlaha Dubrovnik” podsjeća na dio bogate prošlosti, prikazuje unutarnje i vanjske prostore te dio crkvenoga, sakralnog i umjetničkog blaga. Sudionici filma su don Toma Lučić, rektor crkve svetoga Vlaha i povjesničarka umjetnosti Božena Popić Kurtela.

Autorska ekipa filma: scenarist i redatelj Tonko Jović, stručna suradnica Božena Popić Kurtela, snimatelj: Davor Šarić, dron operater lgor Kneževic, montažer Damir Morankić, skladatelj Emilio Kutleša.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist