Kultura

„Ne mogu živjeti bez tebe“ u Prirodoslovnom muzeju

prirodoslovni01

Već devetnaestu godinu za redom Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizira zajedničku muzejsku edukativnu akciju.

Ideja za ovogodišnju, 19. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom (BEZ) VEZE proizašla je iz teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, a nosi naziv Museum collections make connection (Muzejske zbirke kao poveznice). U akciji sudjeluje 63 muzeja, galerija, knjižnica i centra za kulturu iz svih krajeva Hrvatske.

Cilj akcije je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik je unutar akcije (BEZ) VEZE smislio dvodnevni edukativni program pod nazivnom „Ne mogu živjeti bez tebe“.

Prvog dana Akcije, učenici drugog razreda Gimnazije Dubrovnik su se upoznali s temom veza i suživota između dvaju organizama različitih vrsta u prirodi. U radionici su promatrali mikroskopski preparat lišaja i naučili zašto ih smatramo klasičnim primjerom simbionata.

U drugom danu Akcije sudjelovali su učenici petih razreda osnovne škole Marina Getaldića koji su u radionici ‘Mali oglasnik’ izrađivali plakat u kojem su pojedinoj životinji prema navedenim osobinama pridruživali njenog idealnog partnera za zasnivanje životne zajednice. Na taj način otkrivali su koja je veza između morskog psa i ribe čistača, zašto periska treba raka stražara a rak samac crvenu moruzgvu.

Predavanje i radionice je osmislila i vodila muzejska pedagoginja Suzana Stanković.

Pročitajte još

Ne propustite andaluzijske ritmove flamenca u izvedbi Cristina Aguilera Flamenco Tria

Dulist

(FOTO) Na Lokrumu premijerno izvedena Shakespareova ‘Oluja’ u režiji Vita Taufera

Dulist

OTVARANJE U FLORI ‘Izložba bez naziva’ Vesne Pokas

Dulist