Zanimljivosti

Ne idite na poplavljena područja bez dogovora s operativnim službama!

poplave hgss

Ministarstvo socijalne politike i mladih prima brojne upite vezane uz mogućnost volontiranja u obliku pružanja pomoći građanima i nadležnim službama neposredno na poplavljenim područjima.

– Iznimno cijenimo želju, solidarnost i spremnost građana na pružanje ovakve vrste pomoći, no izvještavamo sve građane da je volontiranje u kriznim situacijama poput ove, aktivnost koja zahtijeva izniman oprez i koordinaciju volontera od strane operativnih snaga zaštite i spašavanja na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave – navode.

Operativne snage zaštite i spašavanja na razini lokalne i područne (regionalne) samouprave se sastoje od:

– stožera zaštite i spašavanja,
– službi i postrojbi središnjih tijela državne uprave koja se zaštitom i spašavanjem bave u svojoj redovitoj djelatnosti,
– zapovjedništava i postrojbi vatrogastva,
– zapovjedništava i postrojbi civilne zaštite, te
– službi i postrojbi pravnih osoba koje se zaštitom i spašavanjem bave u svojoj redovitoj djelatnosti.

– S tim u vezi, molimo građane da se ne upućuju na poplavljena područja s ciljem volontiranja, a bez da su se prethodno javili, i svoj dolazak dogovorili, sa operativnim službama zaštite i spašavanja na lokalnoj razini.

Također, koristimo priliku da zahvalimo svim građanima i pravnim osobama na dosad pristiglim donacijama, ponuđenom smještaju za građane poplavljenih područja, uslugama prijevoza, ali i brojnim drugim uslugama čijim pružanjem još jednom pokazuju solidarnost i brigu za one članove društva kojima je pomoć najpotrebnija – zaključuju.

Kako saznajemo, Crveni Križ već vraća ljude koji su samoinicijativno došli, a trebat će ljudi kasnije. Iz Volonterskog centra Dubrovnik ističu da oni koji se žele prijaviti neka se jave na ured.vcd@gmail.com, ostave kontakt, navedu razdoblje kad mogu biti na raspolaganju, i eventualne kvalifikacije, a centar će to proslijediti u centralni stožer Crvenog Križa.

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist