DuList IN

NAVALI NARODE! U subotu na Stradunu Festa od kamenica

Festa od kamenica

U subotu, 28.ožujka, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika te Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije od 11 sati na Stradunu ispred crkve sv.Vlaha , Udruga Stonski školjkari Ston ponudit će posjetiteljima slasne malostonske kamenice uz kapljicu županijskih vina.

Uz glazbu Tria Cabria i pristupačne cijene -jedna kamenica koštat će 5 kuna, a čaša vina 10 kuna, osladite se ovom gastronomskom delicijom, najboljom upravo u ovo proljetno vrijeme.

Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima.

Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) u restoranima Dubrovnika i Stona. Festa od kamenica je gastro manifestacija, koja je, osim ponude ovih školjki i jela prigotovljenih od njih (juha od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene kamenice na razne načine) popraćena i dalmatinskom pjesmom i kapljicom dobrog vina. Meso svježe kamenice je sivo-bijele boje, jedro, a ipak mekano, ugodnog morskog mirisa.

Dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, nježna, sočna i dobra okusa. Kod termičke obrade (kroz topla jela) kamenica gubi svoj prirodni okus i miris, ali organoleptička svojstva jela preuzimaju tu ulogu u obliku kompletiranja i oplemenjivanja cjelokupnog jela.

Kod nas se kamenica najviše rabi i jede svježa, živa, na ledu, kao hladno predjelo, odnosno uvodno jelo u gastronomskim dobro sročenom jelovniku. Uživajte!

 

Tekst: TZ Grada Dubrovnika

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić