Aktualno

NASTAVNICA AMELA OBAD Novi smjer kuharstva u TUŠ-u trajat će četiri godine

amela obad 7

Turistička i ugostiteljska škola u Dubrovniku od ove godine osnov­noškolcima nudi upis u novi smjer – ‘Kuharski tehničar’ / ‘Kuharska teh­ničarka’. Riječ je o četverogodišnjem obrazovnom programu koji je uspo­stavljen kroz projekt ‘Uspostave regi­onalnog centra u turizmu i ugostitelj­stvu’, čiji je nositelj upravo Turistička i ugostiteljska škola.

U pripremi i stvaranju novog nastav­nog programa od samog je početka sudjelovala nastavnica ekonom­ske grupe predmeta u TUŠ-u Amela Obad. Naime, ona je, među ostalim, koordinatorica tima za izradu doku­menta ‘Kurikul za kuharskog tehni­čara’. S timom se upustila u stvaranje prvog takvog obrazovnog programa u Hrvatskoj. Od nove školske godine ulazi u eksperimentalnu provedbu, i to jedino u dubrovačkoj Turističkoj i ugostiteljskoj školi – prema novom modelu modularne nastave. Ako bude u potpunosti prihvaćen, četverogodiš­nji program za smjer kuharskog tehni­čara u budućnosti bi mogle provoditi sve škole u Hrvatskoj.

Upisi su krenuli u proteklu srijedu. Zasad je zainteresirano 19 učenika za novi smjer ‘Kuharski tehničar’, a kvota je 22.

Inovativne tehnike, nutricionizam…
Prvi korak u stvaranju programa bio je istraživanje tržišta i trendova kako u Dubrovačko-neretvanskoj župa­niji, tako u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama Europske unije. Isto tako, Obad naglašava i kako su sami uče­nici Turističke i ugostiteljske škole izražavali sve veću zainteresiranost za još jednu godinu obrazovanja u kuhar­skom smjeru.

— Zaključak koji je nastao na teme­lju tog istraživanja bio je da moramo proširiti program koji već postoji za kuhare, kao i ‘produbiti’ znanje u osnovama kuharstva kroz novi kuri­kul. Također, shvatili smo kako im je potrebno povećati kompetencije po pitanju komunikacijskih i prezenta­cijskih vještina, inovativnih tehnika, poznavanja autohtonih proizvoda, nutricionizma te engleskog jezika. U četvrtoj godini će raditi više na svojoj kreativnosti, što se i traži od kuhara – rekla je. Sve bi im to, kako kaže, trebalo pomoći u bržem pronalasku posla na tržištu.

— S druge strane, mladima smo omo­gućili horizontalnu i vertikalnu pro­hodnost u obrazovanju. Nakon četiri godine će moći pisati državnu maturu te potom upisati fakultet. Dakle, riječ je o programu koji ide u korist osnov­noškolaca koji biraju svoje buduće zanimanje te privrede koja traži pobolj­šanje programa. Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti stvaranju još više ‘Michelinovih’ kuhara, ali i kuhara koji održavaju tradiciju, opet možda kroz neku modernu prezenta­ciju – istaknula je.

Modularna nastava
Stvaranje novog programa trajalo je godinu i pol dana. Izradi kurikula pret­hodila je izrada dokumenata ‘Standard zanimanja’ i ‘Standard kvalifikacija’.

— Uložili smo puno truda i vre­mena jer se radi o novom načinu izvedbe nastave, odnosno o modular­noj nastavi. Posebnu zahvalu moram uputiti Moniki Belle, višoj stručnoj savjetnici za turizam i ugostiteljstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je pružala nesebičnu podršku u izradi svih doku­menata. Jer, bilo je dosta nepoznanica i smjernice nisu bile gotove. Ulazili smo u nešto novo što dosad nitko nije radio – kazala je. Kao što smo i naveli, program u ovoj godini ulazi u eksperi­mentalnu fazu.

— Riječ je o nečemu što se prvi put provodi. Tijekom eksperimen­talne izvedbe ćemo voditi eviden­ciju te kasnije ustanoviti što smo dobro radili, a što ne. Rok za reviziju, odnosno datum do kojeg bi se tre­balo ustanoviti što treba popraviti je pet do šest godina – naglasila je. Novi četverogodišnji program izvodit će se prema modelu modularne nastave koji je trenutno ‘u slaganju’ i predstavlja im najveći izazov.

— Sat i dalje traje 45 minuta. No, ne radi se više o predmetima, već o modu­lima. Unutar svakog modula nalazi se jedan ili više skupova ishoda učenja. Opet, svaki taj skup ima svoje ishode učenja. Kako će se do toga doći i napra­viti, odnosno koji će se pristup upotri­jebiti, to je na nastavniku. Nastavnici sada imaju veću slobodu nego prije po pitanju kreiranja nastave. Nema ‘kalupa’. Također, jedan modul se ne mora izvoditi cijelu godinu, već, pri­mjerice, samo dva mjeseca. U isto vrijeme izvodi se više modula. Jedan modul, ovisno o sadržaju i kurikulu ustanove, može izvoditi jedan ili više nastavnika. Upravo se kroz modu­larnu nastavu jako ističe suradnja između nastavnika. Svaka škola ima mogućnost sastaviti godišnji raspo­red modula kako misli da je najbolje. Mislim da je upravo izrada rasporeda najveći izazov za sve škole i nastavnike – zaključila je Obad.


RADNA SKUPINA ZA IZRADU KURIKULA
Tko je sudjelovao u projektu?
Uz nastavnicu ekonomske grupe predmeta i koordina­toricu Amelu Obad, među članovima radne skupine za izradu kurikula Kuharski tehničar / Kuharska tehni­čarka bilo je još devet nastavnika TUŠ-a. To je nastav­nik ekonomske grupe predmeta Nikša Grabovac, stručni suradnik psiholog Maris Kutanjac, nastavnik poznava­nja robe i prehrane Mario Kulušić, nastavnica ugostitelj­skog posluživanja Ljiljana Prce, nastavnica kuharstva i slastičarstva Biljana Vučković, nastavnica kuharstva i slastičarstva Petkana Sindik, nastavnica kuharstva i slastičarstva Petra Brajković, nastavnik kuharstva Mijo Marušić te nastavnik kuharstva Tonći Vuleša. Nastav­nici iz partnerskih škola koji su sudjelovali u projektu su nastavnik kuharstva iz Srednje škole Petra Šegedina (Korčula) Ante Skokandić, nastavnica kuharstva iz Sred­nje škole fra Andrije Kačića Miošića (Ploče) Maja Štrbić te nastavnik ugostiteljskog posluživanja iz Srednje škole Metković Rade Nikoletić. Pomoć u izradi projekta pružali su nastavnik kuharstva i nastavnik iz Regionalnog cen­tra kompetentnosti u Splitu Ante Papić, vanjski surad­nik i nastavnik kuharstva i ugostiteljskog posluživanja iz Srednje strukovne škole Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira Mario Pavić, metodologinja za izradu Standarda zanima­nja, Standarda kvalifikacije i Kurikula dr. sc. Višnja Perin, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja Vesna Anđelić i viša savjetnica za turizam i ugostiteljstvo Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odra­slih Monika Belle.

SUDJELOVANJE U NATJECANJIMA
Izuzetno iskustvo
Nastavnica Amela Obad se voli uključiti u nove i zanimljive pro­jekte, ali i – natjecanja. S učenicima je ostvarivala izuzetne uspjehe kroz razna natjecanja, a neka od njih su ‘EuroSkills’ i ‘WorldSkills’. Isto tako, od samih je početaka članica organizacijskog tima u strukov­nom natjecanju ‘WorldSkills Cro­atia’. Predsjednica je prosudbenog povjerenstva discipline Poslovanje recepcije hotela. Za nju, ali i za uče­nike, to predstavlja izuzetno isku­stvo, kao i mogućnost za usavrša­vanje u struci.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist