ZanimljivostiŽupanija

NAŠI OBIČAJI PRED SVJETSKIM STRUČNJACIMA Vjenčanje na primorski način

Primorska svadba 5

Udruga Dubrovački primorski svatovi je izabrana da po drugi put svjetskim folklornim znalcima za etnokoerografiju prikaže izvornu svadbu koja je ostala tradicionalna do danas u dubrovačkim Gornjim selima.

Prikaz će se održati ispred Crkve sv. Šimuna u petak, 18. srpnja s početkom u 14 sati, a nastavlja se na Lokvi u Mrčevu.
Primorci će prikazati svadbene običaje dubrovačkih Gornjih sela etnokoreolozima, sudionicima međunarodnog 28. ICTM kongresa za etnokoreologiju i tradicionalnu glazbu, koji se do četvrtka, 17. srpnja održava u Korčuli.

Kongres je okupio više od 120 znanstvenika iz cijelog svijeta čiji su ciljevi unapređenje, čuvanje i širenje tradicijske glazbe i folklora.
Međunarodni savjet za tradicijsku glazbu (ICTM) je nevladina organizacija u savjetodavnim odnosima s UNESCO-om. Njegovi su ciljevi poticanje istraživanja, prakse, dokumentiranje, očuvanje i širenje tradicijske glazbe i plesa u svim zemljama. U tu svrhu Vijeće organizira Svjetsku konferenciju, simpozije i kolokvije.

Pod okriljem ICTM, nekoliko je studijskih grupa. Najveća od njih je Study Group na području etnokoreologije, čiji su ciljevi promicanje istraživanja, dokumentacije i interdisciplinarni studij tradicionalnih plesova, kao i forum za suradnju među znanstvenicima i studentima etnokoreologije pomoću međunarodnih skupova i publikacija. Study Group trenutačno broji najmanje 175 članova iz više od 45 zemalja širom svijeta.

Na prikaz svadbe u Mrčevo dolaze tri izvršna člana odbora ICTM Study Group za etnokoreologiju i to predsjedavajući, dr. László Felföldi iz Mađarske, zamjenik mu dr. Prof. Placida Staro iz Italije, te tajnica, Anne von Bibra Wharton iz SAD-a.

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist