Profesoricu klavira, našu sugrađanku Jelicu Boto, prošle je godine čitava zemlja pratila u najpoznatijem nacionalnom kulinarskom show-u MasterChefu Nove TV. Ostvarila je veliki uspjeh uspjevši ući među top 17 kuhara amatera, od njih 5700 koliko ih se prijavilo. Nova sezona počinje za koji dan, točnije u ponedjeljak 4. rujna, pa smo se s Jelicom prisjetili njene kulinarske avanture.
-Jedva čekam da počne nova sezona MasterChefa! Nastojat ću gledati redovito, ovisno koliko mi obveze budu dopuštale. Moram priznati da su članovi žirija vrlo tajanstveni po pitanju nove sezone, jer, ostali smo u kontaktu, ali šute kao zaliveni. Željno iščekujem prvu emisiju – rekla nam je Jelica, naglašavajući kako će joj biti čudno pratiti emisiju kao gledatelj, a ne sudionik. Uvjerena je, ipak, kako će biti zanimljivo, napeto i neočekivano kako to i jest, iskusila je sama, u MasterChef kuhinji.
Uspomena za života, ali ne bih ponovila!
-MasterChef je uspomena za cijeli život. Takva avantura ti se dogodi jednom u životu i zaista je ostala u lijepom sjećanju. Upoznala sam puno novih, predivnih ljudi i u samom showu ali i kasnije van njega koje vjerojatno nikad ne bih srela. Rodila su se prijateljstva, te otvorila mnoga vrata. A u cijelu priču sam ušla bez fige u džepu i bez ikakvih očekivanja – otkrila nam je Jelica, ističući kako je to iskustvo bilo neprocjenjivo i to kako u kulinarskom, tako još značajnije u životnom smislu. Usprkos tome što je presretna što se odvažila na avanturu MasterChefa zbog intenziteta i stresa ne bi je ponovila.
-Vjerujte, jednom je dovoljno – jasna je Jelica, koju je na prijavu prvenstveno potaknula ljubav prema kuhanju, želja za eksperimentiranjem i učenjem.
-No, u trenutku prijave sam bila i u dosta teškoj životnoj situaciji te mi je trebalo nešto da me ponovno ‘pokrene’-iskrena je Boto kojoj je prvo jelo u MasterChef kuhinji bila naša dubrovačka popara.
Poparu sam kuhala za pokojnog tatu
-Baš onako domaća, kako je spremam doma. Išla sam se jelom prezentirati trojici vrhunskih chefova koji me tad još nisu poznavali kao osobu i smatrala sam da je najbolji način da vide tko sam ja upravo preko popare. Jer ja sam jednostavna osoba kojoj su ljubavi; Grad, more, riba… A i kuhala sam za pokojnog tatu, jer me to jelo podsjeća na naše posljednje zajedničke trenutke. Recept još nisam objavila, iako me gotovo svakodnevno i poznati i nepoznati ljudi pitaju za njega.. Ali, uskoro će i to – otkriva Jelica, a mi potvrđujemo. Naime, Jelica će od idućeg tjedna u DuList-u dijeliti s vama svoje recepte i priče koje iza njih stoje, sve uz fotografije svojih jela. Jer u kuharstvu, naučila je ponajbolje u MasterChefu, gotovo koliko i okus bitna je prezentacija, odnosno taj vizualni momenat.
Sudjelovanje u showu je, priča nam, poprilično izgradilo kao osobu, očvrsnulo, puno brže razmišlja i donosi odluke.
U planu je i kuharica
-Promjene koje su mi se dogodile mogu razumjeti još samo moji prijatelji koji su svakodnevno sa mnom prolazili kroz MasterChef avanturu, Samo nas 21 znamo koliko te MasterChef mijenja. Još uvijek smo svi u kontaktu, imamo grupu. Stipe, Melkior i Damir su nam uvijek na raspolaganju za bilo što. Sudjelovanje u showu mi je otvorilo puno vrata. Radila sam na Bavarin festu s prošlogodišnjim finalisticom Goranom Milaković, mojom Gogom. Radila sam slatke radionice za djecu. To mi je bilo divno i nadam se nastaviti s tim. Jer, pedagogija je ipak bila i ostala moja prva ljubav, pa zašto to ne spojiti s ljubavlju prema kuhanju. U planu je i kuharica. MasterChef je otvorio put, a na meni je koliko ću daleko doći – zaključuje Jelica.
Foto: Privatni album