Aktualno

NARANČASTO UPOZORENJE Sutra nas očekuje obilna kiša i jako do olujno jug!

kisa stradun 7

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 26. studenoga 2021. narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme i jako do olujno jugo za splitsko i dubrovačko područje, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite RH.
Očekuje se, naime, lokalno obilna kiša i moguće grmljavinsko nevrijeme, ponajprije na jugu područja, s količinom oborine i do 70 mm.

-Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Mogući su poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekidi opskrbe energijom, prekidi komunikacijske mreže kao i opskrba vodom. Budite oprezni u vožnji zbog zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Također budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – navode iz Stžera civilne zaštite.

Na dubrovačkom području očekuje se jako do olujno jugo, od sredine dana će postupno slabjeti i okretati na umjeren do jak, u noći na vrlo jak jugozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 100 km/h. Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

meteoalarm dhmz

I neverin.hr ističe kako je pred nama nova oborinska epizoda koja će posebno izdašna biti na Jadranu. -Projekcije našeg modela predviđaju da bi do početka novog tjedna na Jadranu moglo pasti između 100 i 200 mm kiše, osobito na krajnjem jugu zemlje! – navodi Neverin.

Foto: DHMZ; DuList

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist