Grad

Napreduju radovi na gradilištu Centra za starije osobe

radovi dom umirovljenika bolnica 1

Na gradilištu Centra za starije osobe Dubrovnik ispod Opće bolnice upravo se izvode radovi na postavljanju temeljnih instalacija kao i priprema za temelje. Također, danas kreću i pažljivi iskopi za energetske kabele nakon što se završi s temeljitim čišćenjem zelenila. S obzirom na to da je riječ o radovima od posebne važnosti za Grad Dubrovnik, radovi su izuzeti od zabrane radova u sezoni.

Dom će raspolagati s 205 smještajnih kapaciteta, od čega 125 kreveta za korisnike koji su potpuno funkcionalno ovisni o pomoći drugih osoba. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika koji će imati potrebu za dnevnim boravkom u okviru Centra, a pružat će se i izvaninstitucionalna usluga za 410 korisnika koji žive u svom domu. Ključni je to kapitalni projekt u društvenoj infrastrukturi čijom će se izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružiti standard koji im je godinama nedostajao.

-Brojna istraživanja su pokazala kako je u slučaju starosti ili bolesti smještaj u domu uvijek najbolje rješenje, a na nama je da se potrudimo s budućim zaposlenicima ovog Centra koji će imati potrebno znanje i stručnost, da se svi korisnici u istom osjećaju kao ‘kod kuće’- poručio je gradonačelnik Franković.

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV). Financirat će se iz tri izvora – bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura, što je potvrdilo Gradsko vijeće dok će se preostalih 9.100.000,00 eura osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava Grada. Radove izvodi tvrtka Texo Molior dok je za stručni nadzor i koordinaciju zadužena odabrana tvrtka Apsida Inženjering.

Predviđeno trajanje je 18 mjeseci, s tim da je prvi korak bio čišćenje terena koje je uključivalo rušenje preko 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine, što je bio preduvjet za izgradnju ovog novog i suvremenog objekta.

Podsjetimo, budući Centar za starije osobe ispod Opće bolnice bit će najveći takav objekt u Dubrovačko-neretvanskoj županiji a po završetku u potpunosti će odgovoriti potrebama koje Grad Dubrovnik i okolica imaju u području pružanja adekvatne skrbi za osobe treće životne dobi. Također, bit će uređen prema svim suvremenim standardima.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

U Libertasu zadovoljni, raste broj putnika

Dulist

VLASNICA APARTMANA: ‘Preko tarace mi je bila parada stranih, ali i naših muškaraca, a gore su ih čekale njih dvije’

Ivana Mijić Vulinović

ZBOG TEHNIČKIH POTEŠKOĆA Prometno redarstvo ne može izdati nalog za ‘pauka’

Dulist