Aktualno

NAKON VIŠE OD 130 GODINA Brgat ostaje bez škole

brgat skola

Brgatska škola zatvara svoja vrata nakon više od 130 godina.

Razlog tome leži u činjenici što na Brgatu nema djece koja bi pohađala ovu područnu školu Osnovne škole Župa dubrovačka. Kako nam je objasnio ravnatelj župske škole Anton Jurkić Područna škola Brgat se gasi iz razloga što su prošle školske godine istu pohađala tri učenika, dva četvrtaša i jedan trećaš.

No, dva četvrtaša početkom ove školske godine kao učenici 5. razreda prelaze u matičnu školu, tako da bi na Brgatu ostao tek jedan učenik, sam.

-Roditelji tog učenika htjeli su ga premjestiti u matičnu školi jer nije normalno da jedno dijete bude samo i radi socijalizacije i radi društva. S druge strane, s Brgata je do matične škole osiguran školski prijevoz budući da svi brgatski učenici od 5. do 8. razreda ionako dolaze u matičnu školu. Tako da je jednostavno Brgat, igrom slučaja, ostao bez djece. U prvi razred nije se nitko upisao, drugih nismo imali, a taj jedan učenik bi ove godine ostao sam. Djece nema, a i kad se pojavi jedno, dvoje djece za upis u prvi razred oni sami žele upisati matičnu školu jer ipak, razlika je biti u razredu s 20 djece ili sam, odnosno s dvoje, troje drugih učenika. Radi socijalizacije i društva, a i malo im je nezgodno poslije preći u peti razred jer dolaze ipak u nepoznatu sredinu – objašnjava nam ravnatelj Anton Jurkić.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist

[FOTO] Franković: Mislim da je dobro da plaža u Uvali Lapad ima svog koncesionara

Dulist

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist