Grad

Nakon devet godina don Stipe Zadro održao posljednju misu na Mljetu

1 12

Don Stipe Zadro, protekle nedjelje, održao je svoju posljednju misu na otoku Mljetu, nakon devet godina službe. Mljećanin Ivica Hajdić na svom Facebook profilu posvetio je objavu don Zadru.

-Mi smo otočani pomalo kruti, tvrdi i teško prihvaćamo bilo kakvu promjenu i drukčijost. Valjda nam surove hridi i daljina usade tu okrutnost i strah od nepoznatog, i tako je od pamtivjeka…
Jedan od onih koje smo prihvatili svim srcem je Sveti Pavao koji se iskrcao jednom davno na Mljet, usljed brodoloma života i zauvijek je ostao u srcima svih Mljećana koji ga i dan danas štuju prizivajući ga u molitvama ali i davajući imena svojim potomcima : Pavo, Pave, Pavla, Pavica..
Prije devet godina na Mljet se iskrcao jedan samozatajni, blagi čovjek, don Stipo Zadro, koji će ostati u srcima svih nas koji smo slušali njegove propovijedi, njegovu predanost vjeri, Bogu i malom čovjeku.
Danas je naš don Stipo služio posljednju svetu misu na Mljetu. Srca ispunjenih suzama oprostili smo se od ovog čovjeka koji je znao nekim zaobilaznim putevima prodrijeti u naša kruta i pomalo od vjere ponekad odmetnuta srca, i nekako nas nenametljivo vraćati u crkvu, na svetu misu, na molitvu.
Imao je don Stipo te Božje mudrosti u sebi. I ljudi su prepoznali tu njegovu dobronamjernost i plemenitost kojom je zračio.
I naša klapa Kurenat oprostila se od ovog posebnog čovjeka sa krunicom oko vrata, klapskom pjesmom u njegovu čast, organiziravši koncert kojeg je vodila naša Diana Brkić. Mnogobrojni Mljećani i Mljećke došli su mu i na ovaj način reći, ‘Hvala za sve, dobri čovječe’. Pjesma ali i pokoja suza pričale su same za sebe te večeri u Babinom Polju, posvećene don Stipi.
Što reći na kraju a da ne zvuči prepatetično? Hvala don Stipe za svaku lijepu riječ, za strpljenje i razumijevanje. Hvala ti što ti je tako žao što odlaziš što govori više nego tisuće napisanih riječi. Hvala za svaku molitvu. Hvala za ona neformalna druženja gdje si bio ‘Uno di Noi”. Hvala od srca na svemu.
I hvala Bogu što te baš poput svetog Pavla na neki moderan način nasukao na hridi našeg Mljeta.
Falit će nam don Stipo Zadro kao duhovni čovjek, kao čovjek spreman na pomoć, druženje i lijepu riječ.
Falit će nam kao dio nas, dio našeg škoja koji ga je zagrlio valima sa svake bande, kao rijetko koga, jer je prepoznao u njemu duhovnog pastira. Prije svega falit će nam kao dobri čovjek, što je najljepša molitva ikad izmoljena
Iako odlazi iz naše župe ostati će zauvijek u našim mislima i molitvama. Nasukao se baš poput svetog Pavla u naša srca zavazda.
Odlazi s Mljeta, ali Mljet ostaje da plovi u njemu zauvijek… – stoji u objavi.

Foto: Nikola Hazdovac

Pročitajte još

‘Besplatni’ koncerti se nastavljaju!

Dulist

‘LA MUSICA DI NOTTE’ Cjelonoćno lupanje po zaboravljenom klaviru!

Dulist

LEGAZ KONCESIONARU BANJA: Svi prilazi do mora moraju biti stalno otvoreni!

Dulist