Zanimljivosti

NAJUKUSNIJE CVIJEĆE! Pupatori, delicija boje sunca

pupatori

Narančasto–žute cvjetove tikvice obožavaju Talijani, Grci i Francuzi, a njihovi buketići krase i tržnice u najjužnijim dijelovima Lijepe Naše, mada su slabije poznati u unutrašnjosti, piše tPortal. Radi se, dakako, o pupatorima!

Pupatori se beru u rano jutro i jedu isti dan. Delikatni i prekrasne boje, mogu se jesti sirovi u salatama ili pak pohovani u pjenici. Postoji niz recepata u kojima se pupatori pune sirevima, na primjer ricottom. Evo nekoliko ideja.

Cvjetovi punjeni ricottom i parmezanom

Potrebni sastojci:

10-ak cvjetova tikvica
tri žlice ricotte
pola vrećice parmezana

Po želji u smjesu dodajte nasjeckani svježi bosiljak i origano i žličicu preprženih nasjeckanih pinjola.

Smjesa:
1,5 dcl jako hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema:

Izmiješajte ricottu i parmezan te nasjeckani bosiljak (ako želite) i tom smjesom punite cvjetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smjesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.

Smjesa: Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće i poslužite tople.

Cvjetovi tikvica na rimski način

Cvjetove tikvica možete puniti i na rimski način, sa slanim inćunima i mozzarellom, a detaljan recept možete pronaći ovdje

Prženi cvjetovi tikvica

Potrebni sastojci:

cvjetovi tikvica
ulje za prženje

Smjesa

šalica brašna
šalica i pol ledene gazirane mineralne vode
sol
pola žličice sode bikarbone

Priprema
Brašno, sol i sodu bikarbonu izmiješajte u zdjelici, ulijte ledenu gaziranu mineralnu vodu te izmiješajte. Nije potrebno previše miješati, a neće smetati ni ukoliko bude grudica u smjesi.

Ulijte ulje u duboku tavicu i zagrijte. Cvjetove tikvica kojima ste prethodno uklonili tučak umočite u smjesu i ubacite u vruće ulje. Pržite ih kratko, dok ne postanu hrskavi, te svakako okrenite da se isprže s obje strane.

Smjesa brašna i mineralne vode dat će hrskavost cvjetovima i u isto vrijeme očuvati njihov nježan okus. Izbjegavajte pripremati smjesu s jajima jer je previše vlažna i vjerojatno će okus jaja prevladati te tako u drugi plan potisnuti delikatan okus cvjetova.

Pročitajte još

FOTOGALERIJA Sniježničari očistili stazu od Kune do Tamnika

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

SVJETSKI JE DAN TELEVIZIJE Našim je roditeljima bila luskuz, bakama i djedovima fenomen

Dulist