Grad

NAJSKUPLJE NEKRETNINE Opatija na vrhu, Hvar prestigao Dubrovnik

Grad iz zraka

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju blagi pad od 1 posto u odnosu na razdoblje od prije godinu dana, a u odnosu na kolovoz 2011. godine, pale su za 4 posto.

Prema novom istraživanju portala Njuškalo, provedenom na uzorku od 157 000 nekretnina oglašenih u kolovozu 2015. godine, rast cijena zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj i Varaždinskoj županiji, dok najveći pad cijena bilježe Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Požeško-slavonska županija.

Na godišnjoj razini, prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastavile su padati, dok su cijene kvadrata stana rasle za 4 posto prema istom mjesecu prošle godine.

Koliko je raspon cijena velik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji govori podatak da je na Boninovu prosječna cijena kvadrata kuće u kolovozu iznosila 5.639 eura dok je u Opuzenu iznosila 553 eura po kvadratu.

Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina, osim u Dubrovniku koji pokazuje pad. Opatija je najskuplji grad već treći mjesec za redom, a grad Hvar sa prosječnom cijenom kvadrata od 3.033 eura zabilježio je rast cijena od 5 posto i ostavio Dubrovnik na trećem mjestu.

U kolovozu 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena nekretnine niža od 700 eura.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović