Hrvatska

NAJPOPULARNIJI STUDIJI 2024. Rezultati nakon prvog tjedna prijava

c ucenici djaci skolarci mladez003

Proteklog četvrtka u sustavu Postani student otvorena je mogućnost prijave studijskih programa za maturante i ostale kandidate koji u 2024. godini planiraju upisati fakultet. Prema omjeru ukupne upisne kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ako se zanemari spomenuti omjer, studij s najviše prijava je elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, piše Srednja.hr.

Prijave ispita državne mature u redovnom roku završavaju uskoro, 15. veljače. No, prijave studija za one koji ove godine planiraju upisati fakultet tek su započele. Od 1. veljače maturanti i drugi kandidati u sustavu Postani student mogu kreirati svoje liste prioriteta, a na popis mogu uvrstiti najviše deset studija. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je tablicu iz koje je vidljivo koliko je prijava na svakom od studija u prvih tjedan dana. Iz tih podataka se može vidjeti i koji su studiji najpoželjniji među maturantima.

Top 10 prema omjeru kvote i broja prvih prijava (studiji s kvotom većom od 10 mjesta)

Poželjnost studija definirana je kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor. Ako se u obzir uzmu studiji s kvotom većom od deset mjesta, trenutno je najpoželjniji studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Mjesta je za samo 12 novih studenata, za 54 maturanta je to prvi izbor, a ukupan broj prijava je 87. Na drugom mjestu je logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu na kojoj je kvota 50 mjesta, prvi je izbor za 220 maturanata, a ukupan broj prijava je trenutno 563. Trenutno treći najpoželjniji studij je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojemu je 20 mjesta, prvi je izbor za 56 kandidata, a ukupan broj prijava je 154. Top deset trenutno najpoželjnijih studija s kvotom većom od deset mjesta je:

Gluma, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
Kriminalistika, MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek
Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
Aeronautika; smjer: Pilot – usmjerenje vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu
Dizajn, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

Top 10 prema broju prijava

Izdvojeno je i deset studija s trenutno najvećim brojem prijava, ako se zanemari omjer koji definira poželjnost. Najviše prijava trenutno je za studij FER-a elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo. Prijavilo ga je zasad 790 maturanata, a mjesta je za njih 650. Druga po broju prijava je medicina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, koju je trenutno prijavilo 630 maturanata, a mjesta je za njih 300. Farmacija na FBF-u u Zagrebu je treća po ukupnom broju prijava – studij je prijavilo 598 kandidata, dok upisna kvota iznosi 140 mjesta. Top deset studija s trenutno najviše prijava je:

Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb (FER)
Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu
Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
Medicina, Medicinski fakultet u Rijeci
Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu

Podsjetimo, prijave studijskih programa ove godine, u pravilu, traju do 17. srpnja u 13:59. Izuzetak su fakulteti koji su odredili raniji rok prijava, poput onih koji provode prijemne. Konačne rang-liste upisa na fakultete u ljetnom roku izlaze isto 17. srpnja iza 15 sati. Prije toga će, 29. travnja u 9 sati biti objavljene prve, orijentacijske liste upisa, dok privremene liste upisa na fakultete izlaze kad i privremeni rezultati mature, 10. srpnja u 14 sati.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist