Sport

NAJBOLJI STRIJELCI U GRADU Žana Bonačić: ‘Nadam se da nam je ovo natjecanje prvo u nizu’

zana bonacic

Streljačko društvo Dragovoljac iz Mokošice domaćin je Prvenstva Hrvatske za seniore i seniorke zračnim oružjem te petog, ujedno i posljednjeg kola 1. Walther hrvatske lige. Kako nam je rekla predsjednica kluba Žana Bonačić, na ovom prvom visoko rangiranom natjecanju u streljaštvu koje će se od osnutka Republike Hrvatske održati u Dubrovniku, sudjelovat će olimpijci i reprezentativci, među njima i osvajači olimpijskih medalja. Uz to, pobjednike Walther kupa očekuju i vrijedne nagrade. Među natjecateljima neće biti i članova Dragovoljca. Njihovi se seniori, rekla nam je Bonačić, streljaštvom više bave rekreativno, budući da su natjecateljsko oružje prepustili pomlatku.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo
— Naši seniori uglavnom gađaju više rekreativno, a natjecateljsko smo oružje ostavili djeci jer jednu pušku ne može koristiti više članova ako ćete postizati vrhunski rezultat – rekla je za DuList predsjednica Dragovoljca. Budući da se natjecanje, koje je na rasporedu 10. i 11. travnja u dvorani u Gospinom polju odvija u vremenu pandemije virusa covid-19, njegova organizacija bila je zahtjevna i, kako je dodala, još uvijek jest. No, vrlo je važno kako za promociju ovog sporta tako i za sam Dubrovnik. Inače, u svibnju se, najvjerojatnije u Osijeku, održava Europsko prvenstvo pa će dubrovačko natjecanje ujedno biti i kvalifikacijsko upravo za to prvenstvo.
— U Dubrovniku očekujemo najbolje strijelce, olimpijce i svjetske prvake u pojedinim kategorijama. Nažalost u našem gradu, ali i u Dalmaciji situacija je kada govorimo o ovom sportu dosta loša jer se dosta klubova zatvorilo, a mnogi od njih više ne rade s djecom. Lovci nešto malo održavaju discipline skit i trap, ali kada govorimo o zračnom oružju, tu smo mi i Dalmacija Cement. Imamo i Pločane no oni su se dali u drugo oružje. Zato u Slavoniji ovaj sport cvjeta, a i Zagreb je jak s desetak klubova – govori Bonačić naglasivši kako je streljana Pampas u Osijeku dostatna i za svjetska natjecanja, a gradi se još jedna.

Nepoznat sport
— U nas je to nepoznat sport i stvarno se teško probiti. Strašno mi je žao što u dvorani u Gospinom polju neće biti gledatelja, jer nam je želja ovaj sport što više promovirati u Dubrovniku, ali mi je drago da se natjecanje održava da se zna da se ipak nešto događa – govori nam. Dobili su i ‘zeleno svjetlo’ Stožera civilne zaštite i policije, a natjecanje će se održati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Očekuje se oko 150 natjecatelja, s tim da će se isti podijeliti u skupine od po 30, a na mjestu gađanja postavit će se i paravan između svakog natjecatelja. Naglašava kako je streljaštvo izuzetno bitan sport za djecu radi drža-nja i koncentracije, a idealan je i za onu djecu koja nisu za ekipne sportove. Iziskuje i snagu i veliku koncentraciju pa je dobar i za hiperaktivnu djecu, baš kao i za djecu s problemima u razvoju.

streljastvo sd dragovoljac 1

Stigli i rezultati
SD Dragovoljac ove godine obilježava i svoju desetu obljetnicu postojanja, a kroz klub je u proteklom razdoblju prošlo oko 160 članova. Danas ima 30 aktivne djece i 30 aktivnih seniora, a zadnjih godina počeli su ostvarivati i rezultate. Njihove su kadetkinje prošle godine ekipno bile treće u Hrvatskoj, a Tea Čvrljak i Ana Tomšić natjecale su se i na Prvenstvu Hrvatske. Čvrljak je osvojila osmo mjesto, a Tomšić deseto u standard oružju. Lidija Vukelić je pak bila osma u serijskom zračnom oružju. S dolaskom rezultata klub je ušao i u financiranje Dubrovačkog saveza športova, što im je svakako dalo novi vjetar u leđa.
— Prvih nekoliko godina postojanja bilo je izuzetno teško, dok nismo počeli ostvarivati neke konkretne rezultate. Zadnje dvije, tri godine imamo pot-poru Dubrovačkog saveza športova, no u današnjoj situaciji s koronavirusom teško je kao uostalom i svim klubovima i sportovima. Dubrovački savez športova se trudi maksimalno olakšati i pomoći u pokrivanju režija i osnovnih stvari koje nam trebaju za normalno funkcioniranje – govori Bonačić. Inače Dragovoljac djeluje u Mokošici, u prostoru skloništa kojega su pretvorili u streljanu vlastitim trudom i zalaganjem. Nažalost, koronavirus zaustavio je i treninge. Treniralo se nešto prošlog ljeta kad je došlo do popuštanja epidemioloških mjera, no kako rade u zatvorenom prostoru, treninga nema već nekoliko mjeseci. Pitali smo hoće li to utjecati na spremnost njihovih članova za nova natjecanja.
— Hoće svakako, ali ne možemo ništa promijeniti. Takvo je stanje i u drugim sportovima. Nadamo se da će i tome doći kraj pa da ćemo krenuti opet ispo-četka – rekla nam je.

Gust i ljubav
Ona osobno streljaštvom se počela baviti još prije Domovinskog rata, u vrijeme kada je u Dubrovniku bilo dosta streljačkih klubova. Na Babinom kuku je bila streljana, a i Osnovna škola Lapad imala je streljaštvo u sklopu dodatnih aktivnosti. Upravo tu počela je s treninzima. ‘A onda je došao život, udaja, djeca…’, priča nam. No, kada se preselila u Mokošicu doznala je za klub u kojemu djeluje od 2012. godine. S vremenom je položila za trenericu i suca, a danas je na funkciji predsjed-nice kluba.
— To je gust i ljubav – kratko je dodala. Napomenula je kako su im svi mak-simalno izašli u susret kod organiza-cije natjecanja koje nas očekuje za vikend, a isto se organizira u suradnji s Dubrovačkim savezom športova, Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-nere-tvanskom županijom.
— Nadam se da će ovo biti prvo u nizu natjecanja koja ćemo organizirati u Dubrovniku – rekla nam je Žana Bonačić za kraj.

 

 

Pročitajte još

ODLIČNI REZULTATI Barčot seniorski prvak, Nenadiću bronca

Dulist

NEOČEKIVANI REZULTAT! Amerikanci pobijedili Barakude

Dulist

Na tjednom parskom turniru bridža najbolji su Majstorović i Zvrko!

Dulist