Kultura

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

film

Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Kinematografima Dubrovnik i ovo ljeto, na veliko platno Ljetnog kina Jadran, dovode najbolji domaći film s Pula Film Festivala. Sutra, u 21:30 sati festivalska publika tako ima priliku pogledati ‘Proslavu’ redatelja Bruna Ankovića, a ulaz je slobodan!
Naime, projekcija ‘Proslava’ dobitnik je velike Zlatne arene 71. Pulskog filmskog festivala za najbolji film kao i Zlatne arene za najbolji scenarij (Jelena Paljan), za najbolju mušku glavnu ulogu (Bernard Tomić) te za fotografiju (Aleksandar Pavlović). Isti je film dobio i najbolju ocjenu kritičara i novinara te Nagradu Kino mreže. Broj mjesta je ograničen, a ulaz slobodan te se otvara od 21 sat.
Djelo je to koje zahtijeva potpunu koncentraciju gledatelja. Nelinearno ispričana priča svoju poantu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju. U današnje vrijeme pojačanih političkih napetosti proslava otvara iznimno potrebnu temu kako zle ideologije mogu imati nevine korijene“ obrazložio je peteročlani žiri odluku.
Film je snimljen prema istoimenom romanu Damira Karakaša, a prati Miju koji s obitelji živi u siromašnom selu u ruralnom dijelu Hrvatske. Nakon što posvjedoči okrutnom činu svog oca na koji ga je natjerala nepodnošljiva neimaština i izvrši neopravdani nalog općinskih vlasti da se riješi obiteljskog psa, Mijo postaje laka meta ekstremne ideologije koja mu nudi lažnu nadu u bolji život i lažno opravdanje za sve užase koje je pretrpio. Sniman na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu.
Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.
Redatelj je Bruno Anković, a scenaristica je Jelena Paljan. Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup. Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.
Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist