Hrvatska

Najavljenom reformom strukovnih škola mogao bi se ukinuti predmet ključan za obrazovanje o društvenim procesima

c ucenici djaci skolarci mladez003

Najavljena reforma srednjih strukovnih škola mogla bi rezultirati time da oko 70% srednjoškolaca u Hrvatskoj od sljedeće školske godine ostane bez predmeta Politika i gospodarstvo u obaveznoj nastavi, piše Novi list. 

Ovaj potez izazvao je zabrinutost organizacija kao što su Gong i GOOD inicijativa, koje upozoravaju da bi ukidanje predmeta moglo značiti da će većina mladih ostati bez ključnog obrazovanja o demokraciji, političkom sustavu i društvenim procesima.

Gong je povodom početka školske godine uputio apel Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, kao i Agenciji za strukovno obrazovanje, tražeći da Politika i gospodarstvo ostane obvezan predmet u strukovnim školama. Iz Gonga ističu da je reforma školstva potrebna, no ne na štetu općeg obrazovanja koje mladima pruža neophodna znanja za aktivno sudjelovanje u društvu.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter također je izrazila zabrinutost zbog ukidanja predmeta, istaknuvši da će taj potez imati dugoročne posljedice na obrazovanje mladih, njihovu sposobnost razumijevanja prava i institucija, te njihov politički angažman u budućnosti. Ona je naglasila kako je nužno da svi građani, bez obzira na obrazovni smjer, dobiju osnovna znanja o funkcioniranju društva i institucija.

Uz podršku učitelja i stručnjaka, među kojima je i profesorica Ana Šutalo Barić, apelira se da se predmet Politika i gospodarstvo ne smije ukloniti, jer predstavlja ključni dio obrazovanja koji priprema učenike za život u demokratskom društvu. “Bez ovog predmeta, mladi neće imati potrebne temelje za razumijevanje političkih procesa, što je posebno važno u vremenu kada raste nepovjerenje prema institucijama i demokratskom sustavu”, navode iz Gonga.

Ukidanje predmeta, smatraju stručnjaci, ostavit će dugoročne posljedice ne samo na mlade generacije već i na cjelokupno društvo, smanjujući njihovu sposobnost za aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima.

Pročitajte još

JESTE LI ZNALI? Država i gradovi sufinancirat će obnovu pročelja unutar kulturno-povijesnih cjelina

Dulist

CEZIH OPET U PROBLEMU Građani ponovno suočeni s poteškoćama u izdavanju e-recepata i e-uputnica

Dulist

Porez na nekretnine ovisit će o lokalnim vlastima, najavljena cjelovita porezna reforma

Dulist