Zanimljivosti

Naj seniorka okupila starije i mlađe sugrađane

veltruski1

Da mirovina nije vrijeme za mirovanje, nego vrijeme za ono što smo oduvijek željeli raditi potvrđuje nam svojim radom i aktivnošću Marija Weltrusky, umirovljena učiteljica iz Slanoga.

Uz Dan starijih osoba i međugeneracijske solidarnosti dobila je vrijedno priznanje. Naime, šef Delegacije EU veleposlanik Paul Vandoren i potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić uručili su nagrade i priznanja pobjednicima natječaja „Mladi u srcu“ – Nagrada Europske godine aktivnog starenja.

Između 77 pristiglih prijava ocjenjivački je Odbor odabrao tri ravnopravna pobjednika natječaja „Naj-seniorka, naj-senior“. Tako je Marija Weltrusky zaslužila ovo vrijedno priznanje. Budući da je već dugo članica udruge „Deša“ i njihova volonterka, koja svoja znanja i umijeća prenosi na mlađe naraštaje, te zbog svoje velike angažiranosti u lokalnoj zajednici i u radu s djecom te iznimnog doprinosa u zaštiti okoliša i promicanju kulturne baštine Dubrovačkog primorja i Grada, Marija Weltrusky je bila logičan odabir onih koji cijene i nagrađuju takve članove društva. Za nagradu joj je uručen vaučer od 8000 kuna kojima će po svom izboru organizirati generacijsko okupljanje ili neki drugi kulturni događaj. Svima onima koji se boje starosti ovo je ohrabrenje i poticaj da i s borama na licu i različitim zdravstvenim tegobama koje godine donose, možemo ostati „Mladi u srcu“ kao naša Primorka iz ove priče.

Povodom ove nagrade, jučer je gospođa Veltruski, uz pomoć DEŠE – Dubrovnik i Delegacije Europske Unije, organizirala Generacijsko okupljanje u hotelu Admiral u Slanome.

 Prisutne je, ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, pozdravila ravnateljica Centra za socijalnu skrb, Katica Raič, a ispred Dubrovačko neretvanske županije, direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA, Melanija Milić.Program je vodila predsjednica udruge DEŠA,  Jany Hansal, a Marija Veltruski je predstavila svoj cjeloživotni rad u zajednici Dubrovačkog primorja i šire.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ Slano, sudionici Male škole primorskog veza i ostalih akcija koje je Marija Veltruski osobno pripremila u lokalnoj zajednici. Priređen je i dječji ples Linđo, te modna revija primorske tradicijske nošnje u izvornom obliku i njegova primjena na današnju modu. U predvorju hotela tijekom cjelokupnog događaja, bili su izloženi radovi Male škole primorskog veza.

Na događaju je sudjelovalo 60-tak djece iz OŠ Slano, te isto toliko mještana i gostiju iz Dubrovnika.

Pročitajte još

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist