Kultura

Nagrađivane Gradske glazbe nastupile na festivalu u Stonu

12. Festival Ston 3

Dvanaesti Festival puhačkih orkestara Ston 2023. okupio je glazbare iz Gradskog puhačkog orkestra Križevci, Gradske glazbe Metković i domaćine Glazbu Ston proteklog vikenda u Stonu.

Glazbeno druženje započelo je izvođenjem koračnica i zajedničkim muziciranjem ispred stonske crkve sv. Vlaha, a potom koncertnim programom u predivnom ambijentu tvrđave Kaštio oduševivši okupljenu publiku.

Festival puhačkih orkestara u Stonu održava se od 2011. godine kako bi se kroz glazbeno druženje uspostavili kontakti sa sličnim orkestrima iz Hrvatske i inozemstva, a gostujuće glazbare upoznalo s ljepotama i znamenitostima stonskog kraja. Tako su i ove godine gosti Glazbe Ston obišli stonske zidine i solanu, a zaigrali su i prvi ovogodišnji picigin.

Do sad je Festival ugostio više od 30 puhačkih orkestara iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Crne Gore te Hrvatske.

– Ove godine Festival nije bio međunarodni, ali je imao jednu novu dimenziju, svi orkestri koji su sudjelovali na Festivalu nagrađivani su na Državnom natjecanju koje organizira Hrvatski sabor kulture – objašnjava dirigent Glazbe Ston Dražen Laskač.

Tako je Gradski puhački orkestar Križevci osvojio zlatnu plaketu, a Glazba Ston srebrnu plaketu na prošlogodišnjem natjecanju održanom u Đurđevcu. Gradska glazba Metković ove je godine na natjecanju u Opatiji osvojila zlatnu plaketu u svojoj kategoriji.

Organizator Festivala je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ‘Stoviš’ pod čijim okriljem djeluje Glazba Ston. Pokrovitelj je Općina Ston i načelnik Vedran Antunica, a sponzori su Turistička zajednica općine Ston te Dubrovačko-neretvanska županija.

Foto: Sandra Vuletić

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist