Kultura

Nagrada Orlando Nataši Dangubić i Marku Mimici, Grand Prix u rukama Tomšič Srebotnjak!

orlando nagrada 2023 1 1

Povodom zatvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara održana je konferencija za medije u Sponzi. No, tradicionalno prije konferencije održala se dodjela nagrada Orlando.

Bas bariton Marko Mimica osvojio je Orlando za glazbeni program, Nataša Dangubić za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu, dok je Dubravka Tomšič Srebotnjak osvojila Grand prix.

Uglednoj pijanistici Tomšič Srebotnjak ovo je treći Orlando. Prvi je dobila krajem 70-ih, a drugi 2005. godine. I danas je dobila zasluženo Grand Prix.

– Ganulo me je da dobivam trećeg Orlanda, to je najveći Orlando, to je Grand prix Orlando koji dobivaš na kraju svog puta. Ja sam 80 godina na pozornici i uvijek sam se rado vraćala u ovaj moj grad, moja majka je Dubrovkinja, moj otac Slovenac, ali sam ljeta, kad nisam putovala ili bila u Americi, provodila u Dubrovniku. Volim sve ljude u Dubrovniku i uvijek mi je bilo drago svirati ovdje, bilo mi je drago dati nešto svojim sugrađanima. S velikom čašću primam nagradu, a velika je stvar da me ljudi još uvijek vole ovdje jer ipak smo mi ljudi, moramo se voljeti – bez granica – rekla je.

Najveće zadovoljstvo joj je, kako kaže, bilo kad joj je jednom čovjek koji nije bio muzičar rekao: ‘Ovo je bilo divno, ja ću još doći slušati!’

—To je bila moja najveća nagrada. Nikad nisam svirala kolegama i kritičarima, svirala sam ljudima i ako sam to uspjela, drago mi je. Moram zahvaliti pokojnoj majci i ocu koji su me podržavali i žrtvovali se jer bilo je dosta žrtava. Uvijek se trebalo boriti, znala sam biti gladna navečer je mi majka nije imala što dati, ali htjela sam studirati i napraviti najviše što mogu. Znate, moji studenti su danas u kafiću, a ja nisam mogla kad sam bila mala! Treba vjerovati u sebe, to je najvažnije i da voliš svoj posao – poručila je Tomšič Srebotnjak.

Nataša Dangubić je dobila nagradu za ulogu Marije Gučetić u predstavi ‘Sjetne žene raguzejske’ Marijane Punić, u režiji Dore Ruždjak Podolski koja je premijerno izvedena ove godine u Parku Gradac.

-Da se ne lažemo, meni ovaj Orlando strašno puno znači. Nila mi je rekla da me pozdravila Tereza Kesovija, moja karijera ne mora dalje. Čuvajmo Igre, ovaj je Orlando za mog tatu koji jedini neće prolaziti Stradunom i primati čestitke – kazala je.

Marko Mimica održao je koncert s kubanskim pijanistom Marcosom Madrigalom krajem srpnja u Dvoru. Zbog turneje u Južnoj Americi nagrađeni pjevač nije mogao prisustvovati dodjeli.

Pročitajte još

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist

VEČERAS Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist