Grad

NAGLI PAD TEMPERATURE MORA Jakopović: Plutača je ispravna

molunat plovput plutaca 9

Ovih dana svjedoci smo kako je, u kratkotrajnom naletu bure, s gotovo rekordnih 30 stupnjeva, temperatura mora pala na 22 stupnja. Brojni naši čitatelji zapitali su se kako je to moguće. U dva dana imali smo nekolicinu poziva od čitatelja koji su nas uvjeravali da je plutača neispravna. Kako bi provjerili točnost o navedenim informacijama, kontaktirali smo voditelja Službe za automatska i posebna meteorološka mjerenja, Zvonimira Jakopovića.

-Zbog mnogobrojnih upita u vezi temperature mora u Dubrovniku u zadnja tri dana obavještavam vas da je plutača za mjerenje temperature mora ispravna i da su podaci ispravni za mikrolokaciju na kojoj se plutača nalazi. Do prije tri dana plutača je mjerila rekordno visoke temperature mora u Dubrovniku na lokaciji gdje se nalazi (Uvala Lapad). Na ovoj lokaciji plutača se nalazi 15-tak godina. Lokacija je odabrana zbog mirne uvale i hotela koji se tamo nalaze te mnogobrojnih turista kojima je temperatura mora interesantna – rekao je Jakopović.

Uslijed naleta sjeveroistočnog vjetra, objašnjava Jakopović, došlo je do promjene kretanja struje u moru što je rezultiralo rashlađivanjem površine mora. Ovakve situacije događaju se često, a osjetne su najviše ljeti kada more više zatopli. Rješenje za ovu situaciju jest promjena lokacije plutače za što je prvo potrebno odrediti samu lokaciju, a potom za istu ishoditi odobrenja i dozvole za instalaciju od nadležnih tijela.

-Plutača ne smije biti na plovnom putu i treba biti upisana u pomorske karte. Pronalazak lokacije za plutaču u Dubrovniku je vrlo zahtjevan (ovo je treća lokacija od kad se mjeri temperatura mora u Dubrovniku). Svaka pomoć u određivanju nove lokacije je dobrodošla – kazao je Jakopović.

Pročitajte još

[FOTO] GRADONAČELNIK U OBILASKU RADOVA ‘Cesta Tamarić olakšat će život stanovnicima Mokošice’

Dulist

Franković: Kuće za odmor su komercijalni smještaj, a rješenje je novi paket poreznog zakona

Dulist

POTPISAN UGOVOR Kreće obnova nogometnog i košarkaškog igrališta u Gospinom polju

Dulist