GradUrednički izbor

NACRT NOVE ODLUKE Stradunom samo elektrovučna vozila i karići

grad karici dostava stradun004

Po Stradunu će, prema Nacrtu nove odluke o komunalnom redu, moći prometovati samo elektrovučna vozila i karići, a u cilju smanjenja broja dostavnih vozila koja ulaze u Grad.
Kako navode iz Grada Dubrovnika, novim režimom prometa od 7.30 do 8 sati zabranjen je promet svim vozilima (i elektrovučnim) u cijeloj povijesnoj jezgri radi zaštite sigurnosti djece za vrijeme odlaska u školu.
Ona prijevozna sredstva koja imaju valjana odobrenja za prometovanje pješačkim zonama, a koja su izdata prije stupanja na snagu ove Odluke, moći će prometovati pješačkim zonama do isteka vremenskog roka navedenog u odobrenju.
Novom odlukom opširnije je regulirano postavljanje opreme i uređaja na vanjske dijelove zgrada, a osobito bankomata. U nacrt Odluke ugrađene su konzervatorske smjernice kojima je regulirano postavljanje bankomata u povijesnoj jezgri. Nacrt nove Odluke o komunalnom redu regulira postavljanje baznih stanica i komunikacijskih antena mobilnih operatera na vanjskim dijelovima zgrada. U povijesnoj jezgri je njihovo postavljanje zabranjeno.
Sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu omogućeno je komunalnim redarima utvrđivanje identiteta građana prikupljanjem njihovih osobnih podataka. Komunalni redari moći će zatražiti i pregledati isprave stranaka i drugih osoba nazočnih pri nadzoru, što pridonosi jasnije uređenom pravnom položaju komunalnih redara te su propisane sankcije za ometanje komunalnog redara u provedbi nadzora i za onemogućavanje pregleda isprava.
Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju važiti Odluka o držanju domaćih životinja, Pravilnik o postavljanju spomenika, spomen ploča, skulptura, sakralnih obilježja i sličnih predmeta i Pravilnik o pretovarnoj zoni jer je ta materija sada u potpunosti regulirana ovom Odlukom.
-Novu Odluku o komunalnom redu potrebno je donijeti radi usklađenja Odluke o komunalnom redu s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu te što učinkovitijeg provođenja komunalnog reda i mjera za njegovo održavanje – navode iz Grada Dubrovnika.
Postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke komunalnom redu pokrenut je 6. studenog. Savjetovanje ostaje otvoreno do 6. prosinca 2019. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: komunalno@dubrovnik.hr s naznakom ‘Javno savjetovanje – Odluka o komunalnom redu’.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist