Zanimljivosti

Nacionalni park Mljet traži ime za oporavljenog škanjca osaša koji se vraća u svoje prirodno stanište

os

Nakon mjesec i pol dana provedenih na oporavku, škanjac osaš u petak 11. listopada 2024. bit će pušten u prirodu, a do tada treba ime.

Ozlijeđenog škanjca osaša pronašli su na cesti kod Prožure 26. kolovoza 2024. posjetitelji Nacionalnog parka Mljet. Odmah su ga predali djelatnicima Parka koji su organizirali njegov transport do Sokolarskog centra kod Šibenika kako bi se utvrdila težina ozljede i mogućnost oporavka. Utvrđeno je da ima slomljenu nogu te je prepušten centru čiji su se stručnjaci brinuli o njegovom oporavku.

– Sa zadovoljstvom možemo izvijestiti da se naš škanjac osaš u potpunosti oporavio te će u petak biti pušten natrag u prirodu na Mljetu. Ovim putem zahvaljujemo djelatnicima Sokolarskog centra na brizi i naporu koji su uložili u njegov oporavak, kao i brižnim posjetiteljima koji su ga pronašli te brzo i odgovorno reagirali. Želja nam je da ga u petak u prirodu pustimo s novim imenom, pa pozivamo sve zainteresirane da nam se jave sa svojim prijedlozima-, ističu iz Nacionalnog parka Mljet.

Banner 300x250 DU 1

Svoj prijedloge imena za škanjca osaša možete poslati do petka 11. 10. 2024. na e-mail: np-mljet@np-mljet.hr.

Škanjac osaš (Pernis apivorus), grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae) rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji, a zimuje u Africi. Spolovi se mogu razlikovati po perju, što je neuobičajeno za veliku grabljivicu. Ženka je nešto krupnija i tamnija od mužjaka. Hrani se prvenstveno osama i stršljenima, a manje drugim insektima, gmazovima, sitnim sisavcima i pticama. Smatra se da im je  perje zaštićeno kemijskom supstancom koja odbija ose. Naseljava šume bogate proplancima. Na tlu se zadržava znatno više od drugih grabljivica. Živi sam ili u paru, gnijezdo gradi na granama velikog drveća, a o ptićima brinu oba roditelja.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1768. Rođen autor ‘Kate Kapuralice’ Vlaho Stulli

Dulist

Naša pizzeria Pista & Pazza našla se među 14 najboljih pizzerija Hrvatske

Dulist

Vedran Kosović u Bukureštu primio prestižnu nagradu Europa Nostra

Dulist