Zanimljivosti

Nacionalni park Mljet slavi 63. rođendan!

nacionalni park mljet facebook

Na današnji dan slavimo 63. rođendan Javne ustanove ‘Nacionalni park Mljet’, objavili su iz nacionalnog parka na društvenim mrežama.

– Osnovan davne 1960., s ciljem očuvanja prirodne i kulturne baštine sjeverozapadnog dijela otoka Mljeta, NP Mljet godinama privlači veliki broj posjetitelja.

Nacionalni park Mljet obuhvaća gotovo 5300 hektara, uključujući i morski pojas 500 metara od obale, otočića i hridi, te tako zauzima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90 posto kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta.

Navedenu prirodnu baštinu upotpunjuje i bogato kulturno povijesno nasljeđe, a kao najistaknutiji spomenici su ostaci rimske palače u Polačama i benediktinski samostan na otoku Svete Marije u Velikom jezeru.
Aktivnosti koje provodi JU “Nacionalni park Mljet” rezultirale su brojnim novim otkrićima koja su upotpunila saznanja o prirodnim značajkama ovog područja. Rad Ustanove prepoznat je kroz suradnju i različite potpore lokalnom stanovništvom, kao i kontinuirano partnerstvo s brojnim institucijama.

Banner 300x250 DU 1

Ovim putem se zahvaljujemo svim djelatnicima Ustanove na njihovom doprinosu u očuvanju prirode te svim posjetiteljima Nacionalnog parka Mljet koji rado dolaze u našu zelenu oazu – stoji u objavi.

Foto: Nacionalni park Mljet/Facebook

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1931. Rođen slikar i grafičar Ivo Grbić

Dulist

Danas je Dan darivatelja krvi!

Dulist

U NEDJELJU Edukativna radionica za mališane o medicini i ljudskom tijelu

Dulist