Aktualno

Načelnik Knežić: U 2021. Dubrovačko primorje očekuje realizacija brojnih izazovnih projekata

nikola knezic006

Unatoč krizi, i iza Općine Dubrovačko primorje uspješna je godina. Iako su zbog koronakrize bili primorani smanjiti opseg predviđenih aktivnosti, uspješno su realizirali niz za općinu važnih projekata, otkriva nam načelnik Nikola Knežić.

— Među najvažnijim projektima veliko je cestovno križanje i cesta od Jadranske magistrale do naselja Grbljava i Majkovi, zatim završetak vodovoda u Majkovima u dužini od šest kilometara cjevovoda s vodospremom, izgradnja Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja, izgradnja reciklažnog dvorišta u Poslovnoj zoni Banići. Imamo od ove godine i novi interventni heliodrom, rekonstruirali smo vodovod i odvodnju naselja Slano, potom rivu u Osminama. U tijeku su još i veliki projekti poput izgradnje velike ceste na području Čepikuće – Lisac – Rudine u iznosu od 20 milijuna kuna, zatim velika cesta od Čepikuća do Trnovice vrijedna devet milijuna kuna, izgradnja dvotračne ceste u obuhvatu Marine Slano gdje će se još u sklopu nje izgraditi nogostup i javna rasvjeta, oborinska odvodnja te ostale instalacije u iznosu od pet milijuna kuna. Od cestovnih projekata trebamo spomenuti i rekonstrukciju ceste od Mravinjca do Čepikuća uz uređenje potrebne cestovne infrastrukture za dodatnu sigurnost. Izgrađena je također u ovoj godini i cesta do groblja u Trnovi – istaknuo je načelnik Knežić.

Novi hotel u Slanome

U Poslovnoj zoni Banići u tijeku je izgradnja kolektora fekalne odvodnje, tu je i izgradnja šetnice i obnova fekalnog kolektora na području Slađenovića, nabava montažne ribarnice putem fondova Europske unije za rivi u Slanome.

— Izgrađena je i opremljena nova kuhinja u sklopu Dječjeg vrtića Slano, nabavili smo sto spremnika za odvojeno prikupljane otpada te smo ih postavili na 25 lokacija na području cijele Općine. Izgradili smo i opremili streljanu u Visočanima, a u tijeku je izgradnja komunalnih vezova – istaknuo je načelnik Knežić najvažnije projekte.

Zadovoljni su, naglašava i što je socijalni program Dubrovačkog primorja za kojeg izdvajaju značajan iznos, uspješno izvršen u 2020. te se na njemu nije štedjelo ‘ni kune’.

— Pomogli smo našim umirovljenicima, studentima, novorođenoj djeci, nabavili smo i udžbenike, davali jednokratnu pomoć kao i subvencije za prijevoz vode. Kompletan socijalni program je ispunjen – podcrtao je načelnik Knežić te dodao kako će Općina kroz sljedećih mjesec dana objaviti i javni poziv za poduzetnike do 10 zaposlenih kako bi mogli dobiti COVID pomoć za poslovanje.

U novoj 2021. Općinu Dubrovačko primorje očekuje realizacija brojnih izazovnih projekata koji će, govori Knežić, ovisiti o tome kakva će biti turistička sezona i financijska slika. Radit će se tako novi vrtić, a projektira se i novi vatrogasni dom, cijeli niz cesta, vodovod Dola, Smokvine, naselja Grbljava, a projektira se i Lisačko-Čepikućska vala.

— U 2021. trebao bi se početi graditi i novi hotel, treći po redu u Slanome i trebao bi se zvati Hotel Slano. Riječ je o privatnoj investiciji za koju je izdana lokacijska dozvola, a dobivanje građevinske je u tijeku. Hotel bi trebao imati 200 smještajnih jedinica te bi trebao dodatno podignuti razinu turističke usluge u našoj Općini. I u Poslovnoj zoni ove su godine bez obzira na koronu tri nova subjekta. Osigurana je zemlja, infrastruktura te se već grade hale i to jedna za proizvodnju namještaja, zatim za servis i opremanje brodova, a u pripremi je dokumentacija za izgradnju benzinske pumpe u Poslovnoj zoni – zaključio je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020.

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist