Sport

Na traženje iz Kotora utakmice Primorca neće se igrati u Gružu! Evo što komentiraju iz Juga

2 5

Samo zato što se ne igraju vaterpolo utakmice na bazenu Primorca u Kotoru, hrvatski vaterpolo je napravio dosad neviđeni presedan! Naime, sve utakmice koje bi hrvatski klubovi trebali odigrati s Primorcem, kao domaćini, u svojim domicilnim bazenima igrat će se negdje drugo. Tako će se Jug, Jadran i Mladost na traženje kotorskog kluba izuzeti iz Dubrovnika, Splita i Zagreba. Igrat će u obližnjim gradovima pa bi Mladost mogla potegnuti do Siska ili Karlovca, jadranaši do Šibenika ili Zadra, a jugaši do Makarske ili pak Trebinja, jer ipak je do tamo najbliže (sic!).
Zbunjujuća, a mogli bismo utvrditi i licemjerna odluka da se i u Hrvatskoj utakmice s kotorskim klubom igraju na, kako su crnogorski predstavnici vaterpola istaknuli, ‘neutralnom’ terenu kuha se još od travnja ove godine.

No podsjetit ćemo, sve je počelo još ranije, negdje 2021. kada se zbog pijeteta prema žrtvama i stradalnicima logora Morinj odbilo igrati u bazenu koji nosi naziv Zoran Gopčević. Riječ je o crnogorskoj vaterpolskoj legendi, ali i čovjeku koji je u ratnim danima bazen zamijenio mjestom stražara u logoru Morinju. Zbog smrti, protiv njega nikad nije podignuta optužnica za ratne zločine.
Tri godine kasnije Vlada Republike Hrvatske donosi preporuku svim klubovima o neigranju na bazenu u Kotoru dokle god on nosi naziv Zoran Gopčević. Sve utakmice s Primorcem, prošlogodišnjim prvakom Crne Gore i povratnikom u Premijer regionalnu ligu, odigravale bi se u Herceg Novom i Podgorici. No, u crnogorskom vaterpolskom savezu, nisu stali na tome. Naime, tražili su nešto zauzvrat, te su se postavili: ‘ako nećemo mi, nećete ni vi!’

Kompromis ili licemjerje?!
Iz Hrvatskog vaterpolskog saveza ovakvu odluku komentiraju kao ‘kompromis u cilju sporta i vaterpola’.
-Mi u Hrvatskom vaterpolskom savezu nemamo ništa protiv Primorca, već naziva bazena. Oni su ponudili da se utakmice s hrvatskim klubovima igraju na drugom bazenu, a za uzvrat iz nekih sportskih razloga i mi naše utakmice kad budemo igrali u Hrvatskoj ne igramo baš na našim bazenima – potvrdio je Mladen Drnasin, predsjednik krovne vaterpolske organizacije u Hrvatskoj.
Ipak, očito se najmanje mislilo na publiku, koja posebno u ovom sportu posljednjih godina izostaje na bazenskim tribinama.
-Razumijem to, ali riječ je o samo jednoj jedinoj utakmici. Znači, riječ je samo o utakmici Primorca s Jugom ili bilo kojim drugim hrvatskim klubom. O tome pričamo, ne o drugim utakmicama – ističe Drnasin dodajući kako je Regionalna liga stvorena jer u njoj imaju interesa svi savezi koji su na neki način njeni osnivači, znači i hrvatski i Crne Gore, Srbije i Slovenije.

1 15

Svi imamo interes
-Prepoznato je od struke da nam treba što više utakmica koje će biti izjednačene, a ne da razlika između dva kluba u rezultatskom smislu bude 25:2. Regionalna liga svima nama to nudi. Dok je tako, dok postoji taj interes, Regionalna liga će se igrati. Jednog dana, kad prestane biti tog interesa, budite sigurni da će se ona prirodnim putem raspasti – istaknuo je predsjednik HVS-a te dodao:
-To je jedan sportski ustupak. Zapravo, ne gledam na to kao ustupak, već pronalaženje rješenja gdje svi imamo interes. To je kompromisni prijedlog kojega klubovi usvajaju. Nije idealno, ali s obzirom da nam je i dalje interes da igramo Regionalnu ligu, ne samo nama već i drugim sudionicima iz sportskih razloga, pristajemo na to. Konkretno Jug u Regionalnoj ligi ima jake utakmice i protiv Novog Beograda, Jadrana Herceg Novi, Primorca pa i Crvene Zvezde. To je bio jedini način da se Regionalna liga nastavi. Nije nam bio interes da se ona igra turnirski. Ako nastavimo isključivo po ligaškom sustavu, a ne turnirskom, svi su podržali ovaj model. Turnirski sustav smo uveli radi korone, i nije se pokazao kao dobar, izostaje interes. Morali smo se vratiti na ligaški sustav natjecanja i ovo je bilo kompromisno rješenje, nikakvo podilaženje. Savez je kontaktirao klubove i načelno je dobio odobrenje od svih, a treba provjeriti s Bukićem je li provedena odluka unutar Regionalne lige – objasnio je Drnasin. Sezona vaterpola samo što nije krenula. Započinju europska natjecanja, nacionalna prvenstva, a 21. rujna kreće i regionalna Premijer liga.
Ništa sporno o ovakvom ustupku ne misli niti Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i predsjednik Upravnog odbora Regionalne vaterpolske lige. Upravo je on s predsjednikom Primorca Sinišom Kovačevićem došao do ovog, u hrvatskim medijima, nazvanog solomonskog rješenja.
-Ne radimo ništa sami od sebe, klubovi su tu mjerodavni. U interesu je hrvatskog vaterpola igrati takvu jaku ligu. Četiri godine smo se mučili igrajući turnirski pa smo dobivali kritike da se ne zna i što se igra i kako se igra i zašto se igra. Kad su turniri paralelno moramo igrati i hrvatsku ligu što je izuzetno skupo i komplicira cijelu priču. Definitivni stav svih klubova je ako se igra Regionalna liga da se igra ligaški. Ligaški možemo igrati samo da riješimo problem Kotora. Njega smo riješili na način, a on je po mišljenju svih u HVS-u, u ovom trenutku optimalan. Riješimo problem bazena da smo svi sretni i zadovoljni – govori Perica Bukić. Dodao je također kako ‘niti su oni u Primorcu zadovoljni što igraju van Kotora, niti smo mi zadovoljni s time što igramo s njima izvan domicilnih bazena’.
-Interes svih klubova je da igraju što više jakih utakmica. Ako Jug ili bilo tko drugi može postići to da Primorac pristane igrati izvan Kotora, a da igraju u Gružu… Njihovi zahtjevi su bili svakakvi, neću ulaziti u genezu naših pregovora, i ovo je nešto najviše što smo mogli dobiti. Ako mi od Primorca tražimo da ne igra u Kotoru, kako mi s druge strane nećemo nešto recipročno ponuditi. Ako Primorac ne igra u Kotoru da ni Jug ne igra u Gružu. To je nekakav kompromis – govori Perica Bukić.

Veliki politički problem
Još uvijek aktualni predsjednik VK Jug Tomislav Dumančić najavio je sastanak borda dubrovačkog vaterpolskog kluba za ovaj petak (30. kolovoza). Ipak, očito je kako se s kompromisom hrvatskih klubova i stavom HVS-a i čelnika Regionalne lige ne slažu svi. Dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i član upravnog odbora Regionalne lige, te dopredsjednik Jug AO Željan Konsuo bio je jasan:
-Još uvijek odluku o tome da hrvatski klubovi ne igraju na svojim bazenima protiv Primorca iz Kotora nije donio ni Jug Adriatic osiguranje, ali ni HVS, niti Upravni odbor Regionalne lige. Smatram da je traženje da Jug na svom bazenu ne igra protiv Primorca iz Kotora zbog toga što je od nas traženo da ne igramo na bazenu u Kotoru apsolutno nelogično. Osobno nikad neću dati glas da Jug napravi takav ustupak i ne igra na svom terenu u Gružu. Micanje s našeg bazena bi moglo stvoriti iznimno veliki politički problem, a u takvom nečemu ne bih želio sudjelovati – istaknuo je Željan Konsuo, pojašnjavajući kako se jugaši ni 1991. nisu micali sa svoga bazena pa ne vidi razlog zašto bi sada na traženje Kotorana to učinili.

Pročitajte još

Petra Svetac osvojila Split u parovima!

Dulist

Lea Deranja ponovno je osvojila Dubrovnik!

Dulist

[FOTO] FANTASTIČAN ZAVRŠETAK ‘DUBROVNIK KUPA’ Petrovo selo i ove godine prvaci

Dulist