Kultura

Na Srđu otvorena izložba ’15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode’

izlozba muzej domovinskog rata 5

’15 godina čuvara sjećanja u simbolu pobjede i slobode’ naziv je izložbe koja se ovog ponedjeljka otvorila u u tvrđavi Imperijal povodom Dana dubrovačkih branitelja i 15. obljetnice postavljanja stalne izložbe ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ u tvrđavi Imperijal na Srđu. Izložba je bila rezultat osmišljene akcije prikupljanja izvorne građe te je 2009. godine dobila posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društava za 2008. godinu, i od tada bilježi izniman interes domaće i strane javnosti.
Od otvorenja do danas razgledalo ju je više od 800 tisuća posjetitelja usprkos prometnoj izoliranosti. Takva brojnost posjetitelja i njihovi ponovljeni posjeti izložbi i Muzeju (uz više od 1000 održanih stručnih vodstava domaćim i stranim gostima, satova povijesti učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima i građanima) svjedoče o iznimnom zanimanju šire javnosti za povijest Domovinskog rata.
Djelujući u visokovrijednim poviješću bogatim prostorima tvrđave Imperijal, Muzeju je omogućeno revitaliziranje i oživljavanje mjesta koje je bilo i ostalo simbol pobjede i slobode u Domovinskom ratu. Na ovogodišnjoj izložbi prikazan je razvoj jedinstvenog in situ Muzeja od početaka djelovanja u tvrđavi Imperijal do danas. Petnaest godina rada i djelatnosti potvrda su da se ova ustanova razvijala u pravom smjeru te da je svojom angažiranošću mijenjala i dograđivala vlastite spoznaje, ali i spoznaje žitelja u čijem je okruženju izrastala.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist