Zanimljivosti

Na Srđu izložene postaje Križnog puta

reljefi071

Nakon Križnog puta na Srđ, ispred tvrđave Imperijal izložene su postaje Križnog puta.

Okupljene je uz don Stanka Lasića, pozdravila i pročelnica Jelena Lončarić.

– Drago mi je da je ova izložba otvorena nakon pobožnosti Križnog puta. Željela bi zahvaliti djelatnicima Muzeja suvremene povijesti koji su nam pomogli u organizaciji ove izložbe, i svim kolegama koji su sudjelovali u ovom projektu. Ovaj projekt od samog početka bio je mali križni put i potreban nam je blagoslov koji nam je udjelio don Stanko. Susretali smo se s golemim poteškoćama, stoga mi je drago da vam mogu predstaviti ovu skromnu izložbu. Zašto skromnu? Zato jer smo se potrudili, osigurali prostor, prijenos reljefa, i namjeravali izložbu otvoriti u tvrđavi. Ali  reljefi nisu mogli ući.  Arhitekt Nikola Bašić izradio je idejni projekt uređenja serpentina, izgled postamenata i idejni projekt ulaznog portala u obliku rimskih brojeva koji će označavati 6. prosinca i koji će se moći vidjeti s vrha Srđa odnosno tvrđave. Iako će ovaj projekt trajati još nekoliko godina, postamenti bi trebali biti postavljeni do Uskrsa  – istaknula je uvodno Jelena Lončarić.  

Podsjetimo, Natječaj za izradu umjetničkog rješenja Križnog puta na Srđu okončan je prošle godine. Pristigla su ukupno 54 rada hrvatskih i inozemnih autora. Na temelju pristiglih rješenja Ocjenjivački sud, jednoglasno je za izradu umjetničkog rješenja Križnog puta na Srđu odabrao autore Nevena Bilića, Kuzmu Kovačića, Mariju Ujević Galetović, Nikolu Vrljića i Mira Vuca.
 
Nakon otvaranje izložbe postaja Križnog puta okupljeni su u tvrđavi Imperijal mogli pogledati izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu od 1991. do 1995.“ te izložbu „Dani pobjede“.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1960. Rođen veliki glumac i čovjek Predrag Vušović Pređo

Dulist

Komunalni redari su joj rekli neka mu zavrne vratom, ali Violeta nije odustala od ranjenog galeba

Dulist

RAGUŽ SE POHVALIO Pregovaram s Didierom Drogbom

Dulist