Aktualno

“Na Palati su prekršena ljudska prava”

ante puljizevic 01

Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije, Branka Martinović-Vuković spomenula je niz dokumenata, odnosno zakona, kojih se mora držati prostorni dokument kakav je PPU, a u ovom slučaju to nije riječ.

– Prilika je da, kad radimo ovaj dokument, da to dimenzioniramo. Može se vidjeti da i sad postoje prostorne neusklađenosti sa županijskim planovima, poput platoa Srđa – kazala je Martinović-Vuković. Odgovoreno joj je kako je plan ostao identičan onom iz ožujka ove godine, kad su uvažene primjedbe Odsjeka za zaštitu okoliša.
 
Marija Kojaković iz Društva arhitekata dala je pregled utjecaja i sudjelovanja Društva u izradi PPU-a, za kojeg smatra da bi rebao biti najvažniji strateški dokument za razvoj. Spomenula je Prometnu studiju, koju su građani ocijenili da 'nije dubrovačka'.
 
Mato Brnić spomenuo je koeficijent izgrađenosti na jednoj parceli. Dodao je kako je nekad taj koeficijent bio 1.2, a sad se taj KIS mijenja s 1.2 na 2.5.
– Ako na području grada imamo 12 tisuća stanovnika, znači da ćemo na isti volumen moći smjestiti 25 tisuća stanovnika, jer ćemo to postići izmjenom KIS-a. Postojeća struktura ne može podnijeti taj koeficijent, od prometa do kanalizacijskog sustava. Najviše me brine da se čak i taj KIS ne podržava, jer imamo niz parcela koje su pregrađene na više od 2.5 – kazao je Brnić, spomenuvši zgradu na dnu Čokolina. Također je upozorio na dio plana koji se u grafičkom obliku ne vidi i nije transparentan.
Odgovoreno mu je kako su izmjene rađene 'amandmanski', pa mu je preporučeno da usporedi dva teksta.
– Vidjet ćete da je zapravo KIS smanjen – kazala je pročelnica Lončarić.
– Nemate pravo amputirati dio plana kad radite takve izmjene planova. Ovo je nevjerodostojan dokument i rađen je nezakonito. Nužno je prikazati cjelovito područje PPU-a  – reagirala je Branka Martinović-Vuković.
– Stavljena je tzv. siva mrena, ali se na veličini 200% vide svi detalji – objasnila je pročelnica Lončarić.
 
Ante Puljizević iz Zatona govorio je izvorištu Palata u Zatonu. Kazao je kako se od 2005. godine bori protiv izgradnje na česticama na tom području.
– Investitor je blago rečeno bio uporan te je nakon 20 godina izgradio što je htio. Nas četiri obitelji iz Zatona tražili smo da nam čestice budu građevinske, ali nam je zahtjev odbijen jer su nam čestice na zaštićenom području izvorišta. Šest potoka u izvorištu, a na vrhu njih niknula je obiteljska kuća na 367 kvadrata, na čestici koja nije dovoljne širine, po meni – kazao je Puljizević te se pozvao na članak 14. Ustava i ljudska prava.

– Došlo je do situacije gdje jedna osoba nešto smije, a drugi ne smiju. Gradske službe učinile su teško popravljivu štetu okolišu, i građanima. To će nanijeti toliku štetu da smatram da službe koje su to napravile moraju podnijeti ostavku – kazao je Puljizević.
Pročelnica Lončarić odgovorila je kako zna 'o kojem se gosparu radi' te dodala kako je izmjena u plan ušla 2007. godine. Upravni odjel za izdavanje dozvola izdalo je građevinsku dozvolu i mi smo morali taj dio područja vratiti na građevinsko područje.
 
Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Vicko Vodnica kazao je kako nigdje u planovima ne vidi zone zaštite ljetnikovaca.
– Ne možemo dozvoliti da pokraj ljetnikovca niče kuća smeđe i zelene boje, koja narušava izgled ljetnikovca. Moraju se odrediti uvjete gradnje. Devastira se naša kulturna baština. Moramo to zaštititi – kazao je Vodnica, dodavši kako nije protiv gradnje na Batu, ali zahtjeva određenu razinu zaštite.
Davor Mage s Lopuda imao je tri primjedbe, ali mu je odgovoreno kako će se te primjedbe rješavati UPU-om Lopuda.
 
Javni uvid trajat će 15 dana, od 9. do 23. rujna 2013. godine, svaki radni dan od 9.00 do 16.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, Dubrovnik i na www.dubrovnik.hr.

Pročitajte još

(FOTO) Premijera Vojnovićevog ‘Ekvinocija’ na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

Od utorka jeftinije gorivo

Dulist

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist