Aktualno

NA NOVOM POSLU Ne brinu vas radni zadaci, već kolege

shutt biznismeni

Na novom poslu nije se lako snaći, no je li veći izazov odnos s kolegama, šefovima ili nešto treće, portal MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1300 ispitanika.

Najveći izazov na novom poslu ispitanicima predstavlja odnos s kolegama (28 posto). Najteže im je steći njihovo povjerenje, a upravo to smatraju najvažnijim. Ispitanici također stječu dojam da ih stariji kolege ‘gledaju kao konkurenciju’ ili pak priznaju da sami imaju problema s niskim samopouzdanjem.

-Ponekad vam stariji kolege više šefuju od vlastitog šefa – komentira jedan od ispitanika.

Radni zadaci izazov su za 25 posto ispitanika. Novi zadaci potiču kreativnost i ulaganje u sebe, a ispitanici ih smatraju izazovnima jer potiču na samostalan rad te stjecanje povjerenja kolega i nadređenih.

Za 23 posto ispitanika najveći je izazov na novom poslu organizacija posla. Ispitanici pritom više ističu problem manjka organizacije unutar tvrtke: dugotrajne zadatke, fluidne prioritete i nerealne rokove, nego vlastitu sposobnost organizacije posla.
-Ne znam se tko pije, tko plaća i uvijek postoji kolektivna odgovornost. Nisu jasno postavljena pravila i ciljevi, vrludanje, kaos – opisuje jedan od ispitanika.
-Ili je previše ležerno, kao ‘lako ćemo’, ili je forsiranje kao da je trebalo biti jučer – dodaje drugi.

Odnos s nadređenima najveći je izazov za svega 17 posto ispitanika. Neki od njih pritom se žale na nizak nivo poslovne kulture, nekompetenciju nadređenih te njihovu nepristupačnost, kao i na nedostatak komunikacije.
-Bitna je dobra komunikacija i organizacija, ne samo s nadređenima, već i s kolegama“, smatra jedan ispitanik.

Nešto drugo kao najveći na novom poslu istaknulo je 7 posto ispitanika. Njima su najveći izazov predstavljali: niska plaća, radna klima, slaba razina informatičkog znanja unutar tvrtke, mogućnost napredovanja, ali i jezična barijera, radno vrijeme, snalažljivost u svim situacijama te pamćenje imena svih kolega.
-Radim isti posao na istom radnom mjestu već 20 godina. Na novom poslu, vjerojatno bi mi sve navedeno bilo izazov – zaključuje jedan od ispitanika.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist