Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN ‘Stara bolnica’ 1888. otvorila svoja vrata

Stara bolnica Gradoplov

Na današnji dan, 28. lipnja 1888. godine, otvorena je tada nova bolnica na predjelu Šiškovo u blizini Boninova, generacijama znana kao ‘Stara bolnica’, donosi Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Naime, kako se ističe u Gradoplovu, više od dva stoljeća Hospital milosrđa bio je smješten unutar zidina, uz glavnu ulicu. Katastrofalni potres iz 1667., koji je znatno promijenio izgled grada, potaknuo je selidbu nahodišta u predgrađe Pile.

-Kuga sluškinja iz 1691., koja je započela u nahodištu, mogla je imati stanoviti utjecaj na još jednu selidbu hospitala. Nahodište je od 1699. do 1888. djelovalo u preuređenoj zgradi Marina Vlahova na Pilama. Centralizacija medicinskih ustanova u okviru bolnice slijedila je novi način viđenja gradskog prostora. Ubrzo nakon izgradnje 1888. godine dubrovački brefotrofij preselio je u zgradu nove bolnice na Boninovu. Kamen temeljac na predjelu Šiškovo u blizini Boninova položen je 21. travnja 1886. Preseljenje u novu bolnicu izvršeno je dvije godine kasnije, na današnji dan, 28. lipnja 1888. godine. Brefotrofij je prvi put od osnutka smješten izvan komercijalnog dijela grada u relativnu tišinu bolnice okružene zelenilom, u kojoj je ostao do ukinuća odlukom Oblasnog odbora tadašnje Dubrovačke županije 1927. godine – navodi se u Gradoplovu.

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist