Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Rođen dubrovački skladatelj, pijanist i pjesnik Ferdo Grazio

ferdo grazio web

Naš vrsni pijanist, skladatelj i pjesnik Ferdo Grazio je rođen u Splitu upravo na današnji dan, 24. rujna 1912. godine. Gimnaziju i srednju glazbenu školu završio je u Dubrovniku. Diplomirao je pravo 1935. u Beogradu i romanistiku 1955. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studij glasovira završio je 1964. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Radio je kao sudac, glazbeni referent Radio stanice Dubrovnik, zatim profesor glasovira u dubrovačkoj Učiteljskoj školi, te do umirovljenja u Muzičkoj školi ‘Luka Sorkočević’.

Nastupao je samostalno i u duu sa sestrom Marijom kao ‘Dubrovački klavirski duo’. Skladbe im je posvetilo nekoliko skladatelja: Lucijan Maria Škerjanc, Rudolf Matz i Nikša Njirić. Grazio je skladao 20-tak skladbi i to orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih. Snimljene su na LP ploči Ferdo Grazio: Suita u folklornom stilu i Dubrovački triptihon za gudački orkestar, Linđo za glasovir četveroručno, Pjesni ljuvene za glas i glasovir i Matija Gubec, zborna poema. U duu sa sestrom Marijom snimio je LP ploču U počast Dubrovniku, sa skladbama Ivana Mane Jarnovića, Antuna Sorkočevića, Đorđa Murattija, Nikše Njirića i vlastitim Dubrovačkim plesovima. Napisao je oko 300 pjesama, od kojih je tridesetak objavljeno u časopisima Dom i svijet, Dubrovnik i Dubrovački horizonti. Pisao je glazbene i kazališne kritike. Za svoje glazbeno djelovanje Ferdo Grazio i sestra Marija nagrađeni su Zlatnom plaketom grada Dubrovnika 1982. godine.

Banner 300x250 DU 1

Grazio je umro 12. listopada 1998. u 86. godini života.

Foto: Discogs

Pročitajte još

DUBROVNIK U JAPANU Međunarodni sajam “Tourism EXPO Japan 2024”

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1501. Umro pjesnik Džore Držić, Marinov stric

Dulist

MITROVIĆ MOLI ZA POMOĆ Sokolu treba pregled, pa ako tko ide za Šibenik ili Zagreb…

Dulist