Zanimljivosti

Na današnji dan poginuo Ron Brown

ron brown 01

Na današnji dan 1996. godine nedaleko aerodroma u Čilipima srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija s još 34 osobe,Page Breakkoja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Zrakoplov se srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan, navodno zbog greške u navigaciji prilikom velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana. Tim povodom na svaku obljetnicu Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska organiziraju prigodnu komemoraciju.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury College-u. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima, 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Njemu u čast ustanovljene su dvije američke nagrade prozvane njegovim imenom. Po njemu je nazvan i jedan ratni brod te zaklada za stipendiranje studenata. Posthumno je odlikovan od tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Pročitajte još

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist