Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

carmina burana 13

Jedan od najpoznatijih hrvatskih dirigenata Vjekoslav Šutej rođen je u Rijeci upravo na današnji dan, 31. srpnja 1951. godine. Uz Dubrovnik je bio iznimno vezan. Naime, osim što su pod njegovom dirigentskom palicom odsvirani brojni vrhunski koncerti, od 2002. do 2004. godine je bio i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Šutej je postigao međunarodnu karijeru u SAD-u, Italiji, Španjolskoj i osobito u Bečkoj državnoj operi, gdje je dirigirao u više od 100 izvedbi. Primarno je bio operni dirigent, specijaliziran za romantički repertoar. Bio je i profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef-dirigent Zagrebačke filharmonije.

Preminuo je u Zagrebu 2. prosinca 2009. u 58. godini života. Njemu u spomen iduće je ljeto u sklopu programa 61. Dubrovačkih ljetnih igara ispred crkve svetog Vlaha upriličen veličanstveni koncert pod ravnanjem maestra Ivana Ropušića. Tada su u izvedbi ‘Carmine Burane’ Carla Orffa nastupili: Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor ‘Ivan Goran Kovačić’, Djevojački zbor ‘Amorette’, te kao solisti sopranistica Ivana Lazarin, kontratenor Xavier Sabata i bariton Dalibor Jenis.

Pročitajte još

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist

Ljetni robotički kamp za cure kreće od utorka!

Dulist