Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1931. Rođen slikar, kreator vizualnog identiteta Igara – Tomo Gusić

Tomo Gusic

Prije 2 godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena je monografija Tomo Gusić, nastala povodom restrospektivne izložbe slikara koji je krajem ’60-tih godina osmislio cjelokupan vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara. Jedan od njegovih najuspješnijih dizajnova bio je za galeriju Sebastian a Gusić je osmislio i logo za Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. Ovaj, kako ga je prigodom predstavljanja monografije nazvao njen urednik Marin Ivanović, ‘pionir dizajna u to vrijeme i nekih stvari koje su bile revolucionarne’, slikao je što reče oduvijek. Ipak, prvu samostalnu izložbu napravio je tek ’90-tih. Slikarsko umijeće samozatajnog gospara Toma oduševilo je i struku i publiku.

Gusić je u Gradu pohađao slikarsku školu Iva Dulčića, da bi potom u Zagrebu upisao najprije studij arhitekture s kojeg se prebacio na Akademiju likovnih umjetnosti gdje je diplomirao 1957. Jedno vrijeme u Dubrovniku djeluje kao samostalni umjetnik, potom u Zagrebu radi kao grafički i likovni urednik. U Grad se za stalno vraća 1981. i posvećuje u potpunosti slikarstvu. Slika uglavnom dubrovačke motive, pejzaže, portrete i mrtvu prirodu.

Zanimljivost je svakako da je davnih dana ideju za monografiju imao pokojni Ivo Rudenjak koji bi znao reći, saznalo se na predstavljanju 2021. ‘Ajmo napravit Tomovu monografiju! Ja ću sve financirati!’

Pročitajte još

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist