Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1931. Rođen slikar i grafičar Ivo Grbić

DMD Ivo Grbic izlozba 154

Po ocu Župljanin, po majci Primorac, u Dubrovniku je 25. listopada 1931. godine rođen slikar i grafičar Ivo Grbić. Pamtimo ga po širokom osmjehu dole na Širokoj ulici gdje je i živio. Njegov je dom, palača na kantunu gdje se Široka spaja sa Ulicom od Puča, izgorjela do temelja u najžešćem napadu na Grad 6. prosinca 1991.
-U Drugom svjetskom ratu bio sam gladan, a sad sam ostao bez kuće i svega u njoj, najviše boli što su izgorjele sve uspomene – govorio je tada gospar Ivo. Ipak vječito pozitivan i optimističan zahvaljivao je Bogu jer su, kako je isticao, ‘glave na ramenima’. U prah i pepeo pretvorile su se sve njegove slike, crteži, grafike, radovi od keramike…, ali Grbić je odmah nastavio stvarati. I turisti su upravo zahvaljujući gosparu Ivu svjedočili strahotama koje je Dubrovnik proživio te kobne ’91. Naime, na vanjskim zidovima svoje palaće 2001. Grbić je postavio svoje radove i dokumente koji su pričali o stradavanju Grada.
Inače, Grbić je završio srednju učiteljsku školu, ali je veliki Ivo Dulčić u njemu prepoznao talent pa ga je najprije uputio u školu crtanja, a kasnije i na likovnu akademiju. Upisao je i diplomirao na grafičkom odsjeku 1956. godine.
Grbić je autor brojnih plakata, povelja, plaketa i drugih likovnih rješenja iz područja primijenjene umjetnosti za razne kulturne i znanstvene ustanove u Zagrebu, Dubrovniku i u drugim gradovima. Postavio je 31 samostalnu, te izlagao na preko 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njegov je lik Svetog Vlaha na službenoj zastavi, kao i na službenom grbu Grada Dubrovnika, koji mu je 2001. godine dodijelio nagradu za životno djelo.
Ivo Grbić je umro 19. srpnja 2020. u 89. godini života.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Rođen filolog, jezikoslovac i leksikograf Pero Budmani

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1710. Rođena pjesnikinja Lukrecija Bogašinović Budmani

Dulist

[FOTO] Komet stoljeća upao nam je u kadar! Pogledajte predivne prizore

Dulist