Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1921. Rođen jedan od osnivača Dubrovačkih ljetnih igara, scenograf Miše Račić

dubrovacke ljetne igre DLJI 2022010 1

Još jedan znameniti Dubrovčanin Miše Račić rođen je u Gradu 26. lipnja 1921. godine. Iako je završio studije aerotehnike i arhitekture njegov je životni poziv bila scenografija kojom se bavi od 1943. godine.

Najprije je  radio u u Hrvatskom državnom kazalištu za primorje u Dubrovniku, potom u Kazalištu Marina Držića, a kasnije i u Dramskom kazalištu ‘Gavella’ u Zagrebu. Jedan je od osnivača Dubrovačkih ljetnih igara. Uopće neizmjerano je značajan njegov doprinos ambijentalnomu kazalištu, a njegovi najzapaženiji radovi su: Ribarske svađe (C. Goldoni), Robinja (H. Lucić), Scapinove spletke (Molière), Svršetak igre (S. Beckett), I ledar dođe (E. O’Neill), Prikazanja života i muke svetih Ciprijana i Justine (M. Gazarović), Na taraci (I. Vojnović), Aretej i Kristofor Kolumbo (M. Krleža), Glorija (R. Marinković).

Osim u Dubrovniku i u svim zagrebačkim kazalištima, radio je i u Splitu, Osijeku, Šibeniku, Subotici te u inozemstvu i to u Vicenzi i Nottinghamu. Bio je i suradnik na radiju i televiziji.

Miše Račić je umro u rodnom gradu 22. srpnja 1987. u 66. godini života.

Pročitajte još

PLANOVI OKO VOJNOG ROKA Evo koliko bi se plaćao, pojavila se i peticija

Dulist

ČESTITAMO! Jan Mark Novalija od danas s diplomom restauratora!

Katarina Bižanović

NIJE ZA POHVALU Tek 30 posto Hrvata redovito vježba

Dulist