Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1911. Rođen pravni pisac Mijo Ivan Brlek

sponza arhiv00

Bogatu ostavštinu u svojim raznovrsnim povijesno-pravnim djelima na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku ostavio nam je teolog, doktor prava, arhivista i bibliotekar, profesor Mijo Ivan Brlek. Rodom iz Trnova, danas Ilirske Bistrice, u Dubrovnik je došao pohađati Franjevačku klasičnu gimnaziju. Dugo je vremena izbivao zbog obrazovanja i posla, ali se u Grad vraća i tu živi do kraja života koji je počeo upravo na današnji dan, 25. srpnja 1911. godine.
Do 1952. profesor je kanonskog prava i crkvene povijesti u Visokoj franjevačkoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku te bibliotekar knjižnice samostana Male braće. Od 1952. predaje kao docent na Pravnom fakultetu Antonianum u Rimu povijest prava i pravnopovijesnu metodologiju. Od 1955. je izvanredni a kasnije redoviti profesor. Bio je i prorektor ovog znamenitog sveučilišta, te redoviti član Međunarodnog udruženja za promicanje crkvenopravnih nauka, član Pravne komisije Franjevačkog reda i čitavo desetljeće njezin predsjednik.
Sudjelovao je u radu središnjih crkvenih ureda u Rimu kao član Kongregacije za sakramente, Kongregacije za redovnike i Kongregacije za nauk vjere. Vrativši se 1975. u Dubrovnik, istražuje život i rad leksikografa Joakima Stullija. Objavljuje brojna djela, povijesne i pravne studije, rasprave, recenzije i osvrte u revijama.
Mijo Ivan Brlek je umro u Dubrovniku 23. lipnja 1984. u 73. godini života.

Pročitajte još

[FOTO] Ovog ljeta vježbajte uz Lukreciju Dragić

Dulist

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA Zaboravljene dječje igre

Dulist

OPTIČKA VARKA ILI IPAK NE?! Jedrilica prošla za dlaku ispod Mosta

Dulist