Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1686. Rođen pisac i povjesničar Serafin Marija Crijević

serafin marija crijevic web
??????????????

U plemićkoj obitelji Crijević, po majci Bunić, na današnji dan 1686. godine rođen je poznati dubrovački pisac, prevoditelj, arhivist, skupljač umjetnina i povjesničar, svećenik dominikanac Serafin Marija Crijević.
Pohađao je gimnaziju na Dubrovačkom zavodu (Collegium Ragusinum), a nakon zaređenja je služio kao dužnosnik Dubrovačke nadbiskupije. Bio je samostanski prior i generalni vikar dubrovačke dominikanske kongregacije, a za Dubrovačku Republiku je obavljao značajne pravne i diplomatske poslove.
Vrsno je propovijedao na hrvatskom jeziku. Proučavao je dubrovačku vjersku, političku i kulturnu prošlost, istražujući sve moguće knjižnice i arhive u Dubrovniku. Pisao je životopise poznatih Dubrovčana. Napisao je i sažeti prikaz povijesti Dubrovačke Republike. Zadnjih 15 godina života bolest ga je uvelike onemogućila u istraživanju i pisanju. Djela mu nisu objavljena za života. Dio su mu cenzurirale ondašnje vlasti, pa u rukopisima nedostaju stranice. Pisao je na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Skupio je zbirku crteža i slika svetaca i blaženika Dominikanskog reda, a one čije slike nije našao sam je naslikao.
Umro je u rodnom gradu 24. lipnja 1759. godine, a pokopan je u dubrovačkoj dominikanskoj crkvi.

Foto: www.enciklopedija.hr

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist