Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1638. Umro Ivan Gundulić – Mačica

gundulic ivan wikipedia

Najznačajniji hrvatski barokni pisac, po rođenju nazvan Dživo, preimenovan u Ivan tek u 19. stoljeću, rođen je u Dubrovniku 8. siječnja 1589. godine kao najstarije dijete plemića i pjesnika Frana Gundulića i Džive Gradić.
Nakon završetka školovanja 1608. godine imenovan je članom Velikog vijeća da bi nadalje nastavio tradiciju obitelji Gundulić obavljajući razne državno-administrativne službe u Gradu i okolici. U Dubrovniku je obavljao većinom pravne poslove, bio je senator te član Maloga vijeća, a u dva navrata i konavoski knez.
Književnu slavu stekao je još za života. Prva tiskana knjiga mu je ‘Pjesni pokorne kralja Davida’, izdana u Rimu 1621. godine. Njegova svima znana djela su: ‘Suze sina razmetnoga’, Dubravka koja se izvodila o kazalištima, a uglazbili su je Ivan Zajc, Antun Dobronić, Jakov Gotovac i Ivo Malec. Iz nje je nastala poznata Gundulićeva ‘Himna slobodi’. Svoje najznačajnije djelo ‘Osman’, povijesno-romantični ep, Gundulić stvara u posljednjem desetljeću života.
Golem je utjecaj Gundulićeva stvaralaštva na formiranje hrvatskoga jezika o čemu svjedoči podatak da ga je Hrvatski narodni preporod proglasio kultnim ilirskim autorom.
Gundulić i supruga mu Nika Sorkočević imali su petero djece: tri sina i dvije kćeri. Šiško je krenuo očevim stopama i bavio se pjesništvom, Fran je bio austrijski general a Mato je napoznatiji po svojoj ulozi plaćenika u španjolsko – portugalskom ratu. Kćeri su mu nosile prava dubrovačka imena: Džive i Made. Zbog mirnog i povučenog obiteljskog života veliki pisac dobio je nadimak Mačica, što znači zapravo mačkica.
Ivan Gundulić umro je nakon dvotjedne bolesti, pretpostavlja se upale porebrice, 8. prosinca 1638. godine u 49toj godini života. Tako nije doživio biti knezom Dubrovačke Republike što bi, da je poživio preko 50 vrlo izvjesno bio. Ali pravilo je bilo da knez ne smije biti osoba mlađa od 50 godina. Pokopan je ispred velikog oltara u obiteljskoj grobnici u franjevačkoj crkvi u rodnome gradu. 1893. godine Gunduliću je podignut spomenik, rad kipara Ivana Rendića.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist