Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1580. Rođen državnik i humanist Miho Gradić

knezev dvor slano dpds

O njegovom djetinjstvu, mladosti i školovanju zna se vrlo malo, gotovo pa ništa, izuzev da je rođen na današnji dan, 9. kolovoza 1580. godine. 1600. primljen je u Veliko vijeće Dubrovačke Republike. Bio je knez otoka Lastova, Slanoga, Župe, u više navrata član Malog vijeća, te knez Dubrovačke Republike.
Miho Gradić obnašao je još brojne važne poslove za Republiku. Bio je, između ostaloga, sudac, član komisije za suzbijanje krijumčarenja vinom, nadzornik za proizvodnju vune, carinik te prokurator bolnice ‘Domus Christi’.
Kao član Malog vijeća proputovao je Španjolsku, sjevernu Afriku i Italiju, zadržavši se dulje vremena u Anconi. Bavio se znanošću i lijepom književnošću, posebno pisanjem pjesama, govorništvom, pravom, poviješću, zvjezdoznanstvom i filozofijom. Dobro je govorio hrvatski, latinski i talijanski. S latinskoga je preveo na hrvatski tragediju talijanskog isusovca Bernardina Stefònija ‘Crispus’, čije je izvođenje u Dubrovniku doživjelo velik uspjeh. U svojoj kući okupljao je učene sugrađane i prijatelje, među su bili Marin Getaldić, Ivan Gundulić, te Junije Palmotić. Junija, kojeg je nakon smrti oca primio u svoj dom, je uputio u pjesnički rad. Upravo je po Gradićevim uputama Palmotić napisao prve pjesme i drame te mu posvetio nekoliko svojih latinskih pjesama.

Pročitajte još

[FOTO] Posjetitelji uživali na ‘Pićniku pod zvijezdama’ na Mljetu

Dulist

POSEBNE ŽIVOTINJICE Međunarodni je dan mačaka

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1611. Umro autor prve tiskane povijesti Dubrovnika Serafino Razzi

Dulist