Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1568. Rodio se Marin Getaldić

marin getaldic 1

Znameniti dubrovački matematičar i fizičar Marin Getaldić rodio se na današnji dan, 2. listopada 1568. godine u plemićkoj obitelji sa šestero djece u kući odmah iza Crkve svetog Vlaha. Odrastao je u povijesnoj jezgri, a osnovno obrazovanje je dobio od Franjevaca.
Gimnaziju je završio pretpostavlja se 1588. godine kada je kao punoljetni vlastelin postao član Velikog vijeća. Kretao se u učenim krugovima, naročito onom obrazovanom oko prelijepe Cvijete Zuzorić, a u tom su se društvu našli književnik i astronom Nikola Nalješković, filozof, pedagog i državnik Nikola Gučetić i ostali.
Getaldić je jako puno putovao po Europi i to s prijateljem Marinom Gučetićem i prikupljao znanje, naročito u Rimu, pa Francuskoj, Engleskoj, Belgiji… Dvije se godine zadržao u Padovi gdje je učio od Galilea Gallileja.
Sve do smrti 1626. godine radio je na raznim državnim poslovima. S Marijom Sorkočević Getaldić imao je tri kćerke – Anicu, Franicu i Mariju. Supruga mu je umrla nedugo poslije posljednjeg poroda, što ga je teško pogodilo. I sam je poboljevao i osjećajući da mu je kraj blizu nastojao je oporučno riješiti pitanje budućnosti svojih kćerki, a kao izvršitelja posljednje volje imenovao je svoga brata Andriju. Marin Getaldić preminuo je u Dubrovniku 7. travnja 1626. godine. Na ulaznim vratima njegova imanja na Pločama i danas se može pročitati natpis koji u prijevodu glasi: ‘Budite daleko, zavisti, svađe, taštine, brige!
Mir i spokoj krase pećine, pervoje, hridi.’

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

[FOTO] Djeca Dječjeg vrtića Leut na najljepši način čestitali Dan policije

Dulist.hr

Dubrovnik uvršten među 10 najljepših malih gradova svijeta prema Conde Nast Traveleru

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1706. Rođen pjesnik, prevoditelj i knez Ivo Frano Sorkočević

Dulist