Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1501. Umro pjesnik Džore Držić, Marinov stric

drzavni arhiv u dubrovniku facebook baby lasagna

Smatra se čak utemeljiteljem hrvatske pastoralne književnosti, a stric je našeg znamenitog komediografa Marina. Džore Držić rođen je u Dubrovniku 6. veljače 1461. Nije baš dugo živio. Naime, umro je upravo na današnji dan, 26. rujna 1501. u 40-toj godini života. Ipak, iza sebe je ostavio bogat književni opus.

Dosta se o njegovom životu ne zna sa sigurnošću. Tako se pretpostavlja da je studij prava završio u Italiji, nakon čega se zaredio za svećenika. Njegov pjesnički opus, zajedno s onim Šiška Menčetića, označava početak prvoga petrarkizma, koji je potkraj 15. i početkom 16. stoljeća dominirao u talijanskoj lirici, a ubrzo se proširio i na čitavu Europu.

Držićeve pjesme sačuvane su u nekoliko rukopisa. Najpoznatiji od njih je Ranjinin zbornik, međutim opseg njegova opusa konačno je određen tek nakon pronalaska rukopisa s njegovim pjesmama u Dublinu početkom 1960-ih. Na osnovi tog rukopisa priređeno je 1965. godine prvo cjelovito izdanje Držićeva djela (Stari pisci hrvatski, knjiga 33). U njemu se nalazi stotinjak pjesama.

Banner 300x250 DU 1

Držićeve su pjesme većinom ljubavne tematike, ali pisao je i religiozne i misaone. U njegovu opusu nagoviješteni su mnogi žanrovi bitni za kasniju hrvatsku književnost.

Pročitajte još

DUBROVNIK U JAPANU Međunarodni sajam “Tourism EXPO Japan 2024”

Dulist

MITROVIĆ MOLI ZA POMOĆ Sokolu treba pregled, pa ako tko ide za Šibenik ili Zagreb…

Dulist

Među najsretnijim gradovima za življenje Dubrovnika nema!

Dulist